Рейтингування банків стане обов'язковим

Четвер, 5 липня 2012, 10:12

Верховна рада прийняла за основу законопроект № 10632 "Про мінімізацію ризиків фізосіб на фінансовому ринку і підвищення надійності фінансових установ", який зобов'язує банки отримувати рейтинги для залучення коштів фізичних осіб та рефінансування.

Документ був внесений депутатом і головою ради Нацбанку Ігорем Прасоловим, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Суть законопроекту полягає в регулюванні питань розкриття інформації про реальний фінансовий стан установ, які залучають гроші громадян", - пояснив автор необхідність прийняття документа на засіданні парламенту в середу.

У той же час раніше на засіданні комітету проти прийняття документа різко виступив опозиційний депутат, екс-міністр економіки Сергій Терьохін, порівнявши його з недавньою схемою монополізації ринку оцінки для податкових цілей.

Реклама:

"Головна ідея - зменшити число компаній, які можуть бути рейтинговими компаніями. Це корупційний закон", - вважає депутат.

На його думку, саме так слід розцінювати пункт законопроекту про наділення Нацбанку повноваженнями визначати рейтингові агентства для оцінки банків.

Головне науково-експертне управління Ради також зробило зауваження по цьому пункту, запропонувавши закріпити, що такий відбір має здійснюватися в конкурсному порядку.

Крім того воно рекомендувало виключити з документа пропозиції про необхідність отримання рейтингу емітентами для включення до біржового лістингу, вважаючи, що це здорожить емісії.

Законопроект також зобов'язує інститути спільного інвестування (крім венчурних) користуватися послугами банків-зберігачів з рейтингом за національною шкалою не нижче інвестиційного рівня.

В даний час на ринку працює шість уповноважених Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) вітчизняних рейтингових агентств.

Права на оцінку мають також три міжнародні агентства. Однак законопроект передбачає додатковий відбір рейтингових агентств Нацбанком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!