"Вікіпедія" протестує проти чорних списків в рунеті

Вівторок, 10 липня 2012, 10:31

Російські користувачі не зможуть 10 липня зайти на сайт проекту "Вікіпедія" російською мовою.

Проект заблокований на весь день на знак протесту проти законопроекту, що дозволяє створення чорного списку сайтів в рунеті, - він буде розглядатися депутатами Держдуми Росії у другому читанні, передають "Ведомости".

"Сьогодні, 10 липня, в Думі йдуть слухання про внесення поправок в закон про інформацію, які можуть привести до створення позасудової цензури всього інтернету російською мовою, в тому числі до закриття доступу до "Вікіпедії" російською мовою", - йдеться в повідомленні, розміщеному на офіційному сайті "Вікіпедії".

У минулу п'ятницю депутати схвалили прийняття поправок до законів "Про інформацію", "Про захист дітей", "Про зв'язок" та до кодексу про адміністративні правопорушення.

Реклама:

Всі вони стосуються поширення в інтернеті протиправної інформації: дитячого порно, інформації, що спонукає дітей до самогубства, пропаганди наркотиків і т. п.

Частина поправок, які передбачають створення чорного списку сайтів з таким змістом, розроблена Лігою безпечного інтернету.

Проти поправок виступили інтернет-компанії, зокрема Google і "Яндекс".

Вони побоюються, що фільтрація знизить швидкість роботи всього інтернету і призведе до закриття багатьох добропорядних сайтів.

А президентська рада з прав людини угледіла в поправках спробу ввести в рунеті цензуру.

Якщо прийняти проект в поточній редакції, заблокувати доведеться занадто широкий перелік ресурсів, адже визначати їх пропонують за допомогою "ряду суб'єктивно-оціночних категорій", говориться в заяві ради.

Члени ради не виключають, що "критерії формування реєстру можуть бути розширені і на інші матеріали".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!