Центробанк Швейцарії почав готуватися до розпаду єврозони

Понеділок, 28 травня 2012, 17:08

Національний банк Швейцарії (SNB) встановить контроль за рухом капіталу в країні в рамках підготовки до розпаду єврозони.

Про це, як повідомляє Agence France-Presse, глава SNB Томас Йордан заявив в інтерв'ю газеті SonntagsZeitung.

Як уточнив голова ЦБ, особисто він не думає, що єврозона розвалиться, але банк змушений прийняти попереджувальні заходи.

Йордан повідомив, що в SNB з'явиться робоча група, яка буде боротися з надмірним зміцненням швейцарського франка.

Реклама:

Контроль за припливом капіталу в країну стане лише одним із застосованих заходів. Інших подробиць глава SNB не навів.

SNB боровся зі зміцненням франка і в минулому році.

Швейцарська валюта почала дорожчати до багаторічних максимумів на тлі погіршення економічної ситуації в Європі і США.

Інвестори розглядають франк як "тиху гавань", тобто актив, менш чутливий до змін ринкової кон'юнктури, ніж традиційні валюти країн, що розвиваються.

На початку вересня минулого року SNB прив'язав курс швейцарської валюти до євро: відтепер один євро коштує мінімум 1,2 франка.

Регулятор вживає заходів проти зміцнення франка в зв'язку з тим, що воно завдає шкоди місцевим експортерам, які змушені фіксувати збитки при перекладі валютної виручки.

The Wall Street Journal пише, що Швейцарія не робила таких радикальних заходів, як контроль за припливом капіталу з 70-х років.

У ті часи в рамках боротьби зі зростанням попиту на франк влада Швейцарії також заборонила інвестувати в акції місцевих компаній і нерухомість і встановила негативні ставки по депозитах банків в ЦБ в іноземній валюті.

Ці заходи не допомогли стримати зміцнення франка; нацвалюта перестала дорожчати тільки після того, як її вартість прив'язали до дойчмарки.

"Лєнта.ру"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: