Економіка США все ще потребує значних обсягів стимулювання - експерт

Середа, 4 квітня 2012, 10:04

Економіці США як і раніше потрібні значні обсяги стимулювання, а тому Федеральна резервна система (ФРС) повинна діяти рішуче, щоб підтримати її зростання і відновлення ринку праці.

Про це заявив глава Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Джон Вільямс, передає "Інтерфакс" з посиланням на Bloomberg.

"Рівень зайнятості дуже далекий від максимального і, дуже ймовірно, залишиться таким ще якийсь час, - наводить агентство слова Вільямса, що виступав напередодні перед студентами Університету Сан-Дієго. - У цих умовах життєво необхідно продовжувати сильне кредитно-грошове стимулювання. Відновлення було млявим".

За підсумками одноденного засідання 13 березня ФРС прийняла рішення про збереження цільового діапазону базової процентної ставки від нуля до 0,25% річних.

Реклама:

Разом з тим ФРС підтвердила, що виключно низький рівень відсоткових ставок буде підтримуватися до кінця 2014 року, як було оголошено в січні, оскільки, хоча "поліпшення умов на ринку праці продовжилося, а рівень безробіття помітно знизився в останні місяці, він залишається підвищеним".

Інфляція, яка "була стриманою в останні місяці", а також стабільні довгострокові інфляційні очікування дозволяють продовжувати активне стимулювання економіки.

Американський ЦБ утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. У 2008 році ставка знижувалася 7 разів.

У п'ятницю міністерство праці оприлюднить березневі дані про стан ринку праці в країні, як очікується, рівень безробіття залишився на рівні 8,3%, а темпи створення нових робочих місць сповільнилися до 201 тис з 227 тис в лютому.

Вільямс прогнозує зростання економіки США на 2,5% цього року і на 2,75% - у наступному.

До кінця 2012 року рівень безробіття знизиться в кращому разі всього до 8%, і буде залишатися в районі 7% аж до кінця 2014-го.

Темпи зростання споживчих цін, на думку глави ФРБ Сан-Франциско, становитимуть близько 2% в поточному році.

Вільямс в цьому році є голосуючим членом комітету з відкритих ринків (FOMC) ФРС, який приймає рішення за ставками і програмами стимулювання американського ЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!