Новий саркофаг на ЧАЕС буде коштувати 935 мільйонів євро

Вівторок, 6 березня 2012, 16:01

Будівництво арки нового саркофага на ЧАЕС обійдеться в 935 млн євро.

Про це на брифінгу у вівторок заявив голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша, повідомляє портал "Дело".

"У контракті вказана ціна і там закладені ризики, що стосуються інфляційних процесів або вартості матеріалів. Вартість контракту складає 935 млн євро", - сказав Холоша.

Він також нагадав, що споруджувати нове безпечне укриття над зруйнованим ядерним реактором буде французький консорціум Novarka, і додав, що будівництво здійснюватиметься "за рахунок коштів, зібраних країнами-донорами, в т.ч. Україною – фондом "Укриття".

Реклама:

"Після того, як генпідрядник закінчить будівництво, замовник цього об'єкта переконається, що умови виконані, і прийме цю роботу, після цього банк (ЄБРР) проплачує ці гроші, обумовлені контрактом. Тобто, уряд України грошей не отримує, ЄБРР - адміністратор фонду - напряму оплачує кошти, обумовлені контрактом", - зазначив Холоша.

За його словами, частка України у фінансуванні проекту складає 6% від загальної суми в 935 млн євро.

Як повідомлялося, 3 березня міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога заявив, що роботи з будівництва нового саркофага на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) вже почалися.

В цілому для завершення будівництва нового конфайнмента над існуючим укриттям реакторів на Чорнобильській АЕС і модернізації нестабільних елементів чинного укриття задекларовано 740 млн євро.

Повідомлялося, що в середині 2012 року будуть зведені деякі об'єкти в чорнобильській зоні, а готова конструкція планується до середини 2015 року.

Принципову згоду на надання коштів, необхідних для реалізації чорнобильських проектів, від донорів Рахунку ядерної безпеки Україна отримала ще в квітні 2011 року.

Тоді ж президент Віктор Янукович заявляв, що об'єкт "Укриття" буде остаточно добудований у 2015 році.

Контроль за використанням коштів буде здійснювати Європейський банк реконструкції і розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!