Медведєв доручив переглянути справи Ходорковського і Лебедєва

Понеділок, 5 березня 2012, 17:19

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив Генеральній прокуратурі РФ перевірити законність і обґрунтованість обвинувачувальних вироків 32 громадянам.

Про це повідомляє Радіо "Свобода" із посиланням на прес-службу Кремля.

У переліку осіб, складеному за поданням опозиції, є й імена підприємців Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва.

Їх та інших людей зі списку опозиція й правозахисники вважають політв’язнями.

Реклама:

Доручення ухвалене за підсумками зустрічі президента РФ із представниками незареєстрованих партій, що відбулася 20 лютого, і має бути виконане до 1 квітня.

Генпрокуратура вже повідомила, що почала виконувати доручення.

Правозахисники з осторогою ставляться до цих заяв.

Зокрема, голова Московської Гельсінської групи Людмила Алексеєва вважає, що перегляд вироків Ходорковському і Лебедєву поліпшить ставлення до Медведєва і в Росії, і за кордоном.

Але вона вважає, що це доручення є лише політичною грою, а можливість дострокового звільнення політв’язнів викликає в неї сумніви.

Михайла Ходорковського, колишнього керівника і співвласника нафтової компанії "ЮКОС", найбагатшу людину Росії, в двох судових процесах визнали винним у низці фінансових зловживань і засудили загалом до 13 років ув’язнення.

Критики Кремля і правозахисники вважають, що підприємця покарали за те, що він, узявшись за підтримку громадянського суспільства в Росії, тим самим кинув виклик владі тодішнього, а тепер і майбутнього президента Володимира Путіна.

Наприкінці 2010 року Михайла Ходорковського і його бізнес-партнера Платона Лебедєва засудили до 14 років ув’язнення кожного у справі за звинуваченнями у відмиванні грошей, а також у викраденні 200 млн тонн нафти у власної нафтової компанії.

Пізніше термін скоротили до 13 років.

Цю справу міжнародні правозахисні організації назвали політичною, а Ходорковського і Лебедєва визнають в’язнями сумління.

Рада з прав людини при президенті Росії рекомендувала голові російської держави ініціювати її перегляд.

Ходорковський і Лебедєв уже були засуджені в 2005 році до 8 років ув’язнення за звинуваченнями в інших економічних злочинах, зокрема, ухиленні від податків, теж у зв’язку з діяльністю компанії "ЮКОС".

За правилами зарахування термінів ув’язнення обидва мають вийти на волю в 2016 році після їхнього арешту в 2003 році.

Обидва відкидають звинувачення за обома справами і вважають їх за політичні переслідування.

Новообраний президент Росії Володимир Путін раніше заявляв, що у разі обрання він розгляне клопотання про помилування Мийхала Ходорковського, якщо таке клопотання надійде, тобто якщо той визнає свою провину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!