Колишній менеджер BP, яка працювала у Києві, звинуватила компанію в корупції

П'ятниця, 23 березня 2012, 18:02

Мешканка штату Іллінойс Лілліан Борич, яка з 2004 року працювала в BP аккаунт-менеджером по переробці, а в 2007 році була відряджена до Києва в офіс ТНК-BP, подала позов проти британської компанії і її тодішнього гендиректора Роберта Дадлі, який зараз очолює BP.

У позові, поданому до окружного суду Іллінойсу 23 лютого, стверджується, що BP ввела в оману свою співробітницю, відправивши її в довгострокове відрядження, пише газета "Ведомости".

Формально Борич отримала посаду менеджера з маркетингу ТНК-BP, і в її обов'язки входило впровадження в компанії західних стандартів ведення бізнесу.

А насправді вона стала мимовільною виконавицею "плану Дадлі", говориться в позові.

Реклама:

Полягав він у наступному: "кинути виклик" практиці ведення бізнесу, яка склалася в Україні і Росії, коли всі питання вирішуються неформально, запровадивши західні стандарти; переглянути всі відносини ТНК-BP з перепродавцями, оптовими торговцями і партнерами по СП.

Результатом стало б зниження капіталізації ТНК-BP і перехід контролю над компанією до британців, йдеться в позові.

Автором такого "плану" були Дадлі і Boston Consulting Group, стверджує Борич.

Борич пише, що за час роботи в ТНК-ВР їй довелося стати свідком різноманітних прикладів корупції: хабарів, відкатів, "кришування" тощо.

Представник ТНК-ВР це заперечує.

Коли Борич піддавала сумніву мотиви і ефективність "плану Дадлі", а також не дуже законні, на її думку, дії BP і ТНК-BP у Києві, її швидко позбулися - контракт був розірваний, і вона вже не змогла повернутися на іншу позицію в BP.

Тепер вона вимагає від британської компанії відшкодування збитків і компенсації за передчасне припинення контрактів.

Діяльність ВР призвела до загострення відносин між акціонерами СП, вважає Борич.

У 2008 році почався конфлікт AAR з BP, в результаті якого Дадлі і ще близько 150 співробітників BP виїхали з Росії, а BP - переписала угоду щодо СП, яка зрівняла її права з російськими партнерами.

Але AAR не має відношення до позову Борич, запевняє близьке до неї джерело.

"Вважаємо позов необґрунтованим", - говорить прес-секретар BP Володимир Буянов: Борич дійсно працювала в ТНК-BP у київському офісі, але вона ніколи не взаємодіяла безпосередньо з Дадлі.

Причини відставки Буянов не коментує.

Представник AAR від коментарів відмовився.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!