У Попова не хочуть ділитися доходами з державним бюджетом

Середа, 25 січня 2012, 17:34

Заради можливості активного розвитку в Києві необхідно відновити положення Бюджетного кодексу та закону "Про столицю України - місто-герой Київ" щодо зарахування до бюджету Києва 100% податку на доходи фізичних осіб і передбачити місцевим бюджетам зарахування 25% податку на прибуток підприємств недержавної форми власності.

Із таким проханням до першого заступника глави Адміністрації президента, виконавчого секретаря Комітету з економічних реформ Ірини Акімової звернувся заступник голови міськадміністрації Руслан Крамаренко під час розширеного засідання Комітету з економічних реформ КМДА, повідомляє Kievpress.

"Київ був активним учасником прийняття нової редакції Бюджетного кодексу, сподіваючись, що з прийняттям цього документа органи місцевого самоврядування матимуть можливість не тільки виживати, але й розвиватися", - відзначив він.

"На жаль, ті принципи, які передбачені Бюджетним кодексом, а саме принципи справедливості і неупередженості, до Києва не були застосовані. В результаті, місто Київ отримує лише 50% податку на доходи фізичних осіб на відміну від інших місцевих бюджетів", - наголосив Крамаренко.

Реклама:

Він також зазначив, що актуальним для столиці залишається питання ресурсного забезпечення делегованих державою повноважень.

"Міністерством фінансів при розрахунку показників витрат використовуються статичні дані, згідно з якими населення столиці становить 2,8 млн. осіб. Фактично, за різними підрахунками, в місті проживає 3,8-4,2 млн. осіб. Це збільшує навантаження на інфраструктуру міста, і вимагає додаткових витрат", - пояснив Крамаренко.

За його словами, в результаті Київ направляє на це власні кошти, які можна було б витратити на такі важливі галузі, як житлово-комунальне господарство, дорожнє господарство та інші.

"У нас є значні ресурси, які ми змушені направляти на "латання дірок" через недосконалість міжбюджетних відносин. При цьому Київ чи не єдине місто, яке не мало і не має боргів із соціальних виплат. Навпаки, у порівнянні з минулим роком видатки на соціально-культурну сферу в 2012 році будуть збільшені майже на 3 млрд гривень, або на 37,5%", - зазначив Крамаренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: