Україна вибирає між "Газпромом" і Бразилією

Вівторок, 24 січня 2012, 18:59

Російський "Газпром" і бразильська Petrobras у вівторок оголосили про активізацію співпраці з НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє портал "Дело".

Зокрема, стало відомо про те, що оператор зарубіжних проектів Газпрому "Gazprom International" і "Нафтогаз України" активізують співпрацю по створенню СП для освоєння шельфу Чорного моря.

Відповідна домовленість досягнута на зустрічі делегацій компаній в Москві 18 січня.

Реклама:

"Gazprom International готовий до спільного освоєння перспективних об'єктів на транскордонне ділянці шельфу Чорного моря", - ідеться у повідомленні російської компанії.

Ідеться про освоєння структури Палласа в північно-східній частині Чорного моря, що охоплює східну частину Керченсько-Таманського шельфу і територіально розташованої на кордоні Росії і Україні.

Умовна межа ділить глибоководну структуру Палласа так, що більша частка площі розташована на території України, ліцензією на неї володіє "Нафтогаз".

За оцінкою, яку раніше давала українська сторона, ресурси цієї структури становлять 157 млрд кубометрів газу, видобувні запаси - 75 млрд кубометрів.

Також у вівторок стало відомо, що Україна веде переговори в тому числі і з бразильською Petrobras на предмет співробітництва в сфері розробки чорноморського шельфу.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, який перебуває з візитом в Мексиці.

Минулої п'ятниці міністр, який перебував з офіційним візитом в Бразилії, повідомив на своїй сторінці в мережі мікроблогів Twitter, що бразильська компанія "має унікальні технології глибоководного видобутку нафти і зацікавлена у взаємодії на Чорноморському шельфі".

Глава МЗС України підкреслив, що на першому етапі почали роботу експерти, які повинні "підготувати ґрунт для укладання відповідного контракту і угоди".

"Поки конкретних термінів підписання угоди немає", - додав міністр.

Разом із тим, експерти радять не спокушатися з приводу перспектив родовищ шельфу Чорного моря.

"Справа в тому, що структура Палласа - це підземне утворення, яке з'явилося на картах сейсмічної зйомки, воно може містити або нафту, або газ, або мінеральну воду, або взагалі нічого", - говорить експерт RusEnergy Михайло Крутіхін.

"До буріння поки не зрозуміло, що там знаходиться. Поки великих перспектив вчені не очікують. Не дарма ж переговори "Роснефти" з Chevron так нічим і не закінчилися, оскільки американська компанія зрозуміла, що є дуже великі ризики того, що там нічого не буде відкрито, а фінансування потрібно дуже велике", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!