Іран звинуватив Європу в розв'язуванні "психологічної війни"

Вівторок, 24 січня 2012, 13:32

Іран звинуватив Європу, яка відмовилася напередодні від імпорту іранської нафти, в розв'язуванні "психологічної війни" і знову пригрозив перекрити Ормузську протоку, через якиу проходить значна частина нафти з країн Перської затоки.

Ринок слабо відреагував на вже знайому загрозу Ірану: нафта Brent подорожчала на 0,8 відсотка, що багато в чому пов'язано не з політикою, а з ситуацією на валютному ринку, пише Reuters.

Уряду Євросоюзу 23 січня заборонили укладання контрактів на імпорт і перевезення іранської нафти і нафтопродуктів, а також торгівлю золотом та іншими дорогоцінними металами з центробанком та іншими держустановами Ірану.

"Якщо в постачаннях іранської нафти відбудуться перебої, Ормузську протоку буде напевно закрито", - заявив заступник голови парламентського комітету у закордонних справах і національної безпеки Ірану Мохаммад Коссарі.

Реклама:

"Якщо Америка стане шукати пригод після закриття Ормузської протоки, Іран в найкоротші терміни зробить цей світ небезпечним для американців", - додав він, маючи на увазі обіцянку США не допустити перекриття протоки.

Євросоюз дозволив своїм учасникам купувати іранську нафту за існуючими контрактами до 1 липня, проте один з високопоставлених іранських чиновників запропонував припинити постачання в Європу негайно, щоб у країн ЄС не було часу на пошук альтернативних постачальників.

"Найкраще припинити експорт до того, як закінчаться ці шість місяців, і до початку дії ембарго", - сказав учасник впливової в Ірані Асамблеї експертів, колишній міністр розвідки Алі Фаллахіан.

За допомогою санкцій Захід сподівається повернути Іран за стіл переговорів про його ядерну програму, ряд експертів попереджають, що тиск може мати протилежний ефект і лише посилити прагнення Ірану до продовження програми.

"Санкції Євросоюзу проти іранської нафти - це психологічна війна. Накладення економічних санкцій нелогічно і несправедливо, але це не перешкодить нашій країні скористатися своїми правами", - заявив представник міністерства закордонних справ Рамін Мехманпараст.

Міністерство закордонних справ Росії висловило після введення нових санкцій "жаль і тривогу".

Міністерство нафтової промисловості Ірану, в свою чергу, заявило, що передбачило ембарго і "підготувало заходи проти можливих проблем".

Від санкцій ЄС виграють країни Азії: Китай - найбільший споживач іранської нафти - чинить опір тиску США, щоб змусити його скоротити імпорт з Ірану, а Індія заявила, що планує в повній мірі скористатися очікуваним зниженням цін на іранську нафту в результаті санкцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!