Азаров пропонує сертифікувати виробництво органічних продуктів

Вівторок, 24 січня 2012, 12:24

Уряд пропонує Верховній раді визначити правові, економічні та соціальні основи ведення органічного виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема продуктів харчування.

Про це йдеться в проекті закону № 9707-1, зареєстрованому в парламенті 18 січня, передають "Українські новини".

Уряд пропонує визначити, що в органічному виробництві забороняється використання хімічно синтезованих речовин, консервантів, барвників синтезованих, гормонів, антибіотиків, ароматизаторів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих організмів.

Також пропонується ввести обов'язкову сертифікацію в сфері виробництва та реалізації органічної продукції, маркування органічної продукції та обов'язкове використання напису "органічний продукт" державного логотипу.

Реклама:

У той же час пропонується дозволити використання приватних логотипів самих виробників.

Сертифікацію органічного виробництва пропонується здійснювати на платній основі, а в разі виявлення порушення встановлених вимог, орган сертифікації матиме право тимчасово призупинити дію сертифіката відповідності або анулювати його.

У пояснювальній записці наголошується, що в Україні налічується більше 140 сільгосппідприємств, які здійснюють свою діяльність на принципах органічного господарювання та сертифіковані у відповідності з діючими міжнародними стандартами.

В цілому вони займають площу виробництва більше 270 тис гектарів.

Нагадаємо, зараз позначки "органічний продукт" на українських товарах не регулюються законодавством.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!