Азаров готовий затвердити угоду, якої ще нема

Середа, 21 грудня 2011, 10:58

Україна та Росiя за пiдсумками переговорiв 20 грудня щодо можливого перегляду укладених у 2009 роцi газових контрактiв зробили черговий крок до зближення позицiй.

Про це заявив прем'єр-мiнiстр Микола Азаров, вiдкриваючи засiдання уряду в Києвi в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Чому так складно йдуть переговори? Тому що ми маємо вкрай невигiдний для нас контракт та вкрай вигiдний для Росiйської Федерацiї. Рiшення будуть компромiсними", - сказав вiн.

За словами прем'єра, Київ хоче знайти "надiйне юридичне формулювання, яке стало б довгостроковим фундаментом для розвитку економiки країни".

Реклама:

Азаров уточнив, що пiд час переговорiв обговорюються обсяги прокачування, рiвень цiн та створення газотранспортної системи.

Глава уряду повiдомив, що в Москвi залишилася група експертiв на чолi з мiнiстром енергетики та вугiлля Юрiєм Бойком i мiнiстром юстицiї Олександром Лавриновичем, щоб остаточно погодити всi питання та нову угоду.

"Ми залишили в Москвi групу експертiв високого рiвня на чолi з мiнiстром енергетики Юрiєм Бойком та мiнiстром юстицiї Олександром Лавриновичем. Вони мають остаточно погодити всi питання та погодити формулювання нової угоди", - сказав Азаров.

Прем'єр додав, що у разi успiху переговорiв запропонує провести позачергове засiдання уряду щодо обговорення умов нової угоди.

За його словами, вiд цiєї роботи та вiд цих рiшень залежатиме економiчний розвиток України в цiлому i параметри бюджету наступного року.

"Тому я пропоную, якщо компромiс буде досягнутий буквально найближчим часом, зiбрати засiдання уряду та розглянути необхiднi рiшення в комплексi, зокрема проект бюджету на 2012 рiк", - сказав Азаров.

Як повiдомлялося, ранiше передбачалося розглянути та затвердити проект держбюджету-2012 на засiданнi Верховної ради 23 грудня.

Представники уряду зазначали, що за вiдсутностi компромiсу з РФ у ньому буде закладена прогнозна цiна природного газу на 2012 рiк на рiвнi 416 доларів за тисячу кубометрiв, тодi як Київ бореться за її зниження до 230-240 доларів за тисячу кубометрiв.

На зустрічі 20 грудня прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Микола Азаров не змогли домовитися про зниження ціни на російський газ для України.

Експерти відзначають, що крайнього терміну для угоди не існує, і "Газпрому" невигідно поспішати, оскільки фінансове становище України погіршується, і вона продовжує платити "Газпрому" більш високу ціну за існуючим контрактом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!