Азаров не зміг випросити у Путіна знижку на газ

Середа, 21 грудня 2011, 10:09

Прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Микола Азаров не домовилися у вівторок про зниження ціни на російський газ для України.

Обидві країни обіцяли, що якщо вони не прийдуть до угоди, це не позначиться на поставках транзитних російського газу в Європу, які переривалися двічі за останнє десятиліття під час російсько-українських суперечок про умови постачання газу до Європи, повідомляє агентство Reuters.

"Нам потрібно шукати компроміс, взаємовигідне рішення. Я сподіваюся, що сьогоднішні переговори дадуть рішучий імпульс у пошуках остаточного врегулювання", - сказав Азаров після переговорів у резиденції Путіна в підмосковному Ново-Огарьово.

Переговори з Путіним часто є ознакою підготовки угоди, але прес-конференція, яка відбулася пізно вночі, була короткою і малозначною. Путін сказав, що важливо "запропонувати шлях для розвитку" сектора.

Реклама:

Джерела в російському уряді і галузі говорять про малу ймовірність угоди, а це означає, що європейська енергетика, яка недоотримала російський газ у 2006 і 2009 роках, ризикує опинитися в такій же ситуації напередодні Нового року.

Крайнього терміну для угоди не існує, і "Газпрому" невигідно поспішати, оскільки фінансове становище України погіршується, і вона продовжує платити "Газпрому" більш високу ціну за існуючим контрактом, відзначають журналісти.

Угода між Росією і Україною є важливою для Європи, оскільки має встановити спільний контроль над транзитними газопроводами, за якими Європа отримує більше половини російського газу.

"Ці переговори будуть тривати дуже довго. Навіть коли вони оголосять, що домовилися, їм доведеться вести переговори ще рік", - сказав галузевий аналітик в Москві, який довгий час стежить за "Газпромом".

Азаров, чий уряд бореться із величезним торговим дефіцитом і позичав у Росії гроші на оплату рахунки за газ у листопаді, в понеділок повідомив журналістам в Празі, що угода "буде досягнута через кілька днів".

"Тиждень тому був великий рух, але зараз все спокійно", - повідомило раніше джерело в Міністерстві енергетики Росії.

Як відомо, минулого тижня Кабінет міністрів розглядав бюджет на 2012 рік, який не передбачає зниження ціни на газ.

"Виходячи з чистої логіки та економіки, Україна більше не витримає цю ціну. Тож, на мою думку, має бути досягнута якась домовленість, інакше в України будуть реальні проблеми в 2012 році", - сказало джерело у фінансових колах, який веде справи з обома урядами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!