Думка експерта: Влада позбавить фермерів можливості працювати в аграрному бізнесі

Середа, 14 грудня 2011, 14:47

Прийнявши в цілому законопроект про ринок землі, чинна влада остаточно позбавить фермерів можливості працювати в аграрному бізнесі.

Про це "Економічній правді"  заявила Наталія Королевська, народний депутат України (фракція "БЮТ-Батьківщина"), голова парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, коментуючи прийнятий в першому читанні законопроект "Про ринок землі" (№ 9001-д).

"Влада зробила все, щоб остаточно позбавити малих та середніх підприємців можливості працювати в аграрному бізнесі: фермерські господарства розчерком пера просто виключили зі списку суб'єктів, яким дозволено купувати землю", - сказала Королевська.

Прийнятий у першому читанні законопроект передбачає: 1) запровадження державного оператора-монополіста на ринку землі; 2) виключення фермерських господарств з переліку суб'єктів, що мають право на придбання землі с/г призначення; 3) створення Земельного банку, наділеного монопольним становищем щодо земельної іпотеки.

Реклама:

На думку Королевської, запровадження державного оператора на ринку землі, що має монопольне право на реєстрацію всіх земельних операцій, створить необмежену корупційну схему, оскільки, згідно з новою редакцією документа, жодної відповідальності за свої дії державний оператор не несе.

"Нинішній законопроект про ринок землі - це енциклопедія державної корупційної машини у земельній галузі", - підкреслила народний депутат. - "Прийняття його в сьогоднішньому вигляді - це злочин перед своїм народом".

Нагадаємо, що з 1 січня 2012 року в Україні припиняє діяти мораторій на продаж земель с/г призначення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!