Арбузов думає, що робити з порушниками паспортного "ноу-хау"

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 19:19

НБУ думає над посиленням санкцій для комерційних банків за порушення введених iз 23 вересня 2011 року правил валютообмiнних операцiй.

"За фактами порушення порядку органiзацiї i здiйснення валютообмiнних операцiй розглядатиметься питання про припинення дiяльностi порушникiв пункту письмового дозволу НБУ", - зазначається в листi Нацбанку №28 - 211/4027-11798, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згiдно з листом, НБУ проводить перевiрки банкiв та небанкiвських фiнансових установ: вже здiйсненi вимiри виявили непоодинокi факти безпiдставної вiдмови фiзичним особам у проведеннi валютообмiнних операцiй, встановлення банками додаткових умов, якi не передбаченi вимогами нормативно правових актiв НБУ, здiйснення валютообмiнних операцiй без наявностi необхiдних документiв або без оформлення вiдповiдних квитанцiй.

"НБУ попереджає про необхiднiсть безумовного дотримання уповноваженими банками та небанкiвськими фiнансовими установами вимог нормативно-правових актiв Нацбанку", - наголошується в листi.

Реклама:

Як повiдомлялося, з 23 вересня купiвля-продаж готiвкової валюти в Україні в будь-яких кiлькостях здiйснюється лише за наявностi документа, що пiдтверджує резидентнiсть.

При цьому банки зобов'язанi брати копiї цих документiв. Експерти ринку пояснюють такi адмiнiстративнi посилення Нацбанку його прагненням уберегти гривню вiд можливого тиску, пов'язаного з девальвацiйними очiкуваннями населення.

У листi НБУ також зазначається, що отримана пiд час валютообмiнних операцiй iнформацiя є банкiвською таємницею: банки зобов'язанi забезпечити збереження банкiвської таємницi та дотримуватися встановлених правил її розкриття третiм особам.

"З метою уникнення використання копiй документiв, що посвiдчують особу, на пiдставi яких здiйснювалися валютообмiннi операцiї, i, враховуючи занепокоєння клiєнтiв iз цього приводу, рекомендуємо проставляти на копiях вищезазначених документiв штамп пункту обмiну валюти або каси банку, через якi здiйснювалися валютообмiннi операцiї", - зазначається в листi.

Як повiдомлялося, НБУ розглядає можливiсть спрощення режиму проведення готiвкових валютообмiнних операцiй: рiшення може бути оголошено вже в понедiлок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!