Казахстан заманює Україну в Митний союз цукерками

Четвер, 29 вересня 2011, 09:50

Один з найбільших в Україні виробників кондитерської продукції корпорація "Бісквіт-шоколад" (Харків) вказує на ознаки політичного тиску на Україну в запровадженні Казахстаном мит на імпорт кондитерської продукції.

Про це сказано в повідомленні корпорації, передають "Українські новини".

"Вжиті Казахстаном заходи проти кондитерського імпорту перевищують розумні межі економічного захисту ринку й мають ознаки політичного тиску на Україну як основного імпортера кондитерських виробів", - сказано в повідомленні з посиланням на президента корпорації Аллу Коваленко.

Вона підкреслила, що українські кондитери були готові до введення мит на карамель, але запровадження мита на шоколадні цукерки та інші цукристі вироби стали безпрецедентною подією.

"З такими захисними заходами Казахстан дає карт-бланш своїм виробникам практично безконтрольно підвищувати вартість цукерок. Упевнена, що до новорічних свят ціни на ці вироби там зростуть на 15-25%", - підкреслила вона.

На думку Коваленко, прагнучи економічно захистити ринок, потрібно вводити мита, які розумно балансують між інтересами вітчизняного виробника й споживача, зараз же споживач одержить менший асортимент продукції, але за більш високими цінами.

Вона не виключила, що такі заходи Казахстану можуть бути частиною скоординованих дій із втягнення України до Митного союзу Єдиного Економічного Простору - Росія, Білорусь, Казахстан.

"Спочатку Росія ввела мита на карамель, потім Казахстан установив такі ж мита на ці вироби й пішов ще далі - увів заборонні мита майже на всі цукристі вироби, явно даючи зрозуміти, що за його прикладом можуть вчинити і партнери по Митному союзу", - пояснила Коваленко.

Вона повідомила, що такі мита приведуть до фактичного згортання українського експорту цукристих кондитерських виробів у Казахстан.

26 вересня уряд Казахстану запровадив мита на імпорт кондитерських виробів терміном на 3 роки.

Зокрема, мито на карамель становило 30% від митної вартості, але не менш ніж 0,27 євро/кг, на шоколадні цукерки - 49%, але не менш ніж 0,8 євро/кг, на інші кондвироби з цукру або його замінників, що містять какао, - 39%, але не менш ніж 0,42 євро/кг.

Як повідомлялося, Росія з липня встановила спеціальне мито на імпорт карамельної продукції в обсязі 294,1 доларів/тонна на 3 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!