Арбузов зможе обмежити роботу українських банків за кордоном

Четвер, 4 серпня 2011, 16:34

Нацбанк отримав право забороняти підопічним відкривати за кордоном представництва, філії, дочірні банки і вимагати від українських фінустанов скорочення пакетів акцій іноземних "дочок".

Про це йдеться в законі № 3394-VI "Про внесення змін до деяких законів про нагляд на консолідованій основі", який набуває чинності з 20 січня 2012 року, передає Finance з посиланням на "Деловую столицу".

Згідно з документом НБУ зможе застосувати санкції у двох випадках: якщо банк не подасть йому вчасно повну інформацію про діяльність споріднених структур за кордоном або відкриє підрозділ в країні, де регулятор не дотримується у нагляді принципів, що затверджуються Базельським комітетом.

Чиновники наполягають на тому, що розширення їх повноважень пов'язане не стільки з банальним бажанням контролювати українські банки ще й на чужині, скільки з прагненням мінімізувати ризики.

Реклама:

"Не можна допускати, щоб фінустанови, які насилу виконують економічні нормативи через вельми скромний капітал, починали щось купувати за кордоном - виводити капітал. До того ж новий закон дозволить нам не допускати відкриття українських "дочок" в офшорах", - розповів член правління НБУ.

Регулятор навмисно залишив у законі "Базельську" лазівку, що дозволяє йому причепитися чи не до кожного вітчизняного банку, який побажав відкрити за кордоном філію, представництво або купити фінустанову.

Принципів банківського нагляду, що затверджуються Базельським комітетом, дотримуються майже в 100 країнах, проте зовсім небагато центробанки виконують всі без винятку "базельські" правила.

Зазвичай їх виконують лише вибірково, а тому НБУ не завжди зможе обґрунтувати відмову у видачі дозволу на роботу за кордоном.

Фінансисти напрочуд спокійно поставилися до розширення повноважень регулятора.

"Будь-який відокремлений підрозділ банку, у тому числі і іноземне, впливає своїми витратами (а філії і прибутком) на загальні показники діяльності фінустанови. У цьому контексті нагляд за діяльністю подібного іноземного елемента обумовлений захистом інтересів вкладників", - сказав директор юридичного департаменту "VAB банку" Андрій Ковалевський.

Незворушність фінансистів можна пояснити лише заморожуванням планів розвитку за кордоном ще в 2009 році.

За найоптимістичнішими прогнозами, українські фінустанови можуть серйозно замислитися про відкриття нових підрозділів за кордоном або збільшеннч капіталовкладень у раніше створені структури не раніше другого півріччя 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!