В Європі можуть вибухнути харчові бунти - експерти

П'ятниця, 22 липня 2011, 16:31

У Європі очікується черговий стрибок цін на продукти харчування.

Причиною цього стане африканська посуха, яка незабаром може переміститися в європейські країни, передає "Дело" з посиланням на The Guardian.

У більшості регіонів Європи цієї весни спостерігалася низька кількість опадів, що не властиво цій порі року.

Зокрема дощі обійшли стороною Баварію і Англію. Представники агентства ООН з продовольства вже заявили, що, можливо, спростують свої сприятливі прогнози щодо зростання цін на продовольство в світі в межах 4-5% за підсумками року.

Реклама:

На початку 2011 року ціни на харчові продукти і так досягли історичного піку, тому експерти не виключають повторення "продовольчої кризи" 2008 року.

За їхніми словами, подібну ситуацію можна буде спостерігати вже найближчим часом.

Ще в квітні ціна на крупи підскочила на 71% - це в три рази більше, ніж 10 років тому.

Крім посухи в Європі, як стверджують економісти рейтингових агентств, до наслідків також можуть додатися повені в США і мораторій на експорт зернових в Росії, який був введений Кремлем після торішніх літніх пожеж, які спричинили значні руйнування.

Якщо навіть для економічно розвинених європейських країн це буде нелегке випробування, то для менш розвинених країн це може спричинити серйозні проблеми, заявив Дункана Грін, експерт-дослідник з організації Oxfam.

"Харчові протести - дуже реалістичний сценарій. Якщо ви намагаєтеся прогодувати своїх дітей, а ціна на хліб раптом зростає вдвічі, це може бути тією іскрою, від якої все запалає", - міркує Грін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: