Аграрії основний дохід отримують від рослинництва

Неділя, 17 липня 2011, 13:10

Основним напрямком діяльності фермерських господарств і сільгосппідприємств в Україні є рослинництво.

Тваринництво продовжує залишатися головним джерелом прибутків усього для 7,3% фермерських господарств і для 9,5% сільгосппідприємств, пише DT.UA.

Про це свідчать результати опитування Центру соціальних експертиз Інституту соціології НАНУ та Державного агентства земельних ресурсів.

"Відсутність позитивної динаміки у тваринництві пов'язана з тим, що права власності у нас часто невизначені і дуже часто можуть бути піддані сумніву", - вважає старший науковий співробітник Інституту соціології НАНУ Олександр Гончарук.

Реклама:

На його думку, ті люди, які працюють у сфері сільгоспвиробництва, як правило, зайняті там, де відносно невеликі капітальні витрати.

"Якщо права власності будуть піддані сумніву або й просто проігноровані, то можна продати техніку, товарно-матеріальні цінності і вийти з бізнесу з мінімальними втратами", - вважає він.

А коли людина будує ферми, капітальні споруди, то вона має бути впевнена, що простоять вони щонайменше тридцять років, і ніхто їх не забере, як і тисячу гектарів орендованої землі, продовжив Гончарук.

"Тут або треба мати надійну оренду, або скуповувати землю, бо завжди є небезпека втратити кормову базу для худоби. А вода, очисні споруди, організація зоотехнічної та ветеринарної служб - це також великі витрати, які потребують стабільності на десятки років", - наголосив Гончарук.

Він підкреслив, негарантовані права є найбільшою перешкодою для розвитку тваринництва.

Опитування проводилось з квітня по червень 2011 року Центром соціальних експертиз Інституту соціології НАНУ спільно з Державним агентством земельних ресурсів.

Всього було опитано 1600 селян, крім того - 1200 фермерів та 800 керівників сільгосппідприємств.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!