Янукович дозволив посилити контроль за ринком фінансових послуг

Четвер, 30 червня 2011, 18:55

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким органам державного регулювання ринків фінансових послуг надані повноваження щодо посилення контролю за ринком фінпослуг.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті глави держави.

Згідно із документом, юридична або фізична особа, яка має намір придбати істотну участь у фінустанові або збільшити її таким чином, який дозволить прямо чи опосередковано володіти чи контролювати 10%, 25%, 50% і 75% статутного капіталу такої фінустанови або права голосу придбаних акцій (часток) в органах фінансової установи, зобов'язана отримати письмову згоду Держфінпослуг.

Для отримання такого узгодження необхідно надати документи, зокрема, про власний фінансовий стан та ділову репутацію, а також про структуру власності (для юридичної особи).

Реклама:

Фінансовим становищем заявника є сукупність показників, що відображають його реальні й потенційні фінансові можливості, в тому числі рівень ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості, забезпеченості власними оборотними засобами (власним капіталом) та їх ефективного використання, а також оцінка здатності заявника в майбутньому надавати в разі потреби додаткову фінансову підтримку фінансовій установі.

Крім того, закон визначає перелік документів, які фінансова установа повинна надати клієнту до укладення з ним договору, зокрема: умови надання додаткових фінансових послуг та їх вартість, порядок сплати податків і зборів за рахунок фізичної особи в результаті отримання фінансової послуги, правові наслідки і порядок здійснення розрахунків з фізичною особою в результаті дострокового припинення надання фінансової послуги, розмір винагороди фінансової установи у разі, коли воно пропонує фінпослуги, що надаються іншими фінустановами.

Законом також закріплений перелік інформації, яка повинна бути включена у звіт про корпоративне управління, зокрема: розмір винагороди за рік членів спостережної ради та органу управління, результати функціонування протягом року системи внутрішнього аудиту (контролю), факти відчуження протягом року активів в обсязі , що перевищує встановлений у статуті фінансової установи розмір, операції з пов'язаними особами, в тому числі в рамках однієї промислово-фінансової групи або іншого об'єднання, проведені протягом року.

Така інформація не є комерційною таємницею, наголошується в законі.

Крім того, передбачається, що для здійснення посередницької діяльності з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ) страхові агенти зобов'язані зареєструватися в Моторному (транспортному) страховому бюро в установленому Держкомісією з регулювання ринків фінансових послуг порядку.

Як повідомлялося, закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання ринків фінансових послуг" Верховна рада прийняла 2 червня.

За його ухвалення проголосував 261 депутат з 318, зареєстрованих у залі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!