Янукович ветує закон про держзакупівлі

Вівторок, 31 травня 2011, 09:08

Президент Віктор Янукович має намір ветувати зміни до закону про державні закупівлі, на ухваленні яких раніше наполягали в Єврокомісії і Світовому банку.

17 травня Верховна рада прийняла законопроект № 7532 про внесення змін до законодавства про державні закупівлі, виконавши вимогу ЄК і СБ, пише видання "Комерсант Україна".

Як повідомлялось, раніше Євросоюз заморозив фінансову допомогу Україні, пообіцявши відновити її лише після підписання даного закону.

У той же час незалежні експерти заявляли, що прийняття законопроекту № 7532 погіршить ситуацію у сфері держзакупівель.

Реклама:

До останнього часу в ЄК і СБ уникали коментарів щодо претензій експертів. Однак наприкінці минулого тижня стало відомо, що ці організації вирішили змінити позицію на протилежну.

"Ми спробуємо зупинити вступ в силу закону. Ми готуємо лист на ім'я президента з проханням про вето. Крім того, досягнута домовленість про те, що наші вимоги підтримає ЄБРР", - заявило джерело видання, знайоме з ходом переговорів.

Інформацію про підготовлюваний листі підтвердив глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра: "Боюся, ми будемо змушені констатувати несумісність нового закону з вимогами ЕС і повідомити українську владу про неприпустимість його прийняття".

В українському представництві СБ, де раніше заявляли про безумовну підтримку проекту закону, тепер утрималися від позитивних оцінок і розповіли, що готують офіційне повідомлення, в якому викладуть свою позицію щодо цього закону.

Про зміну думки міжнародних партнерів знають і в Адміністрації президента.

"На неофіційному рівні ми вже отримали сигнал про те, що у них є заперечення по цьому закону, і ми чекаємо від них офіційної заяви або листи. Рішення про підписання закону не буде прийнято, поки ми не отримаємо висновки ЄС і СБ", - запевнило джерело видання в економічному блоці АП.

Зміни до закону про держзакупівлі вступили до АП з Верховної ради 27 травня, і відповідно до Конституції президент Віктор Янукович повинен підписати або ветувати документ не пізніше 11 червня.

Тим часом високопоставлене джерело в АП повідомив, що глава держави вже прийняв рішення і оприлюднить його, не чекаючи крайнього терміну.

"Закон вийшов неякісним і буде ветований навіть без звернень з боку Євросоюзу. Швидше за все ми спрямуємо свої пропозиції в Раду до кінця поточного тижня", - пояснив співрозмовник, додавши, що робота над пропозиціями президента до цього закону вже почалася.

Один з співрозмовник, причетний до підготовки спільного звернення ЄС і СБ, повідомив, що ці організації вимагатимуть від президента переглянути список виключень із загальної процедури держзакупівель, що вводяться новим законом.

"У тому числі ми вважаємо за необхідне скасувати ті норми, які раніше випали з уваги ЄС і СБ і на які ми погодилися при підготовці проекту # 7532 - наприклад, висновок держпідприємств із загальної процедури", - підкреслив співрозмовник видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!