Україна увійде в новий маркетинговий рік з надлишком зерна - УЗА

Вівторок, 24 травня 2011, 16:12

Запаси зерна в Україні до початку нового маркетингового року перевищать 6 мільйонів тонн, тоді як традиційно вони становлять близько 4,5 мільйона тонн.

Про це повідомив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко на прес-конференції в Києві у вівторок, інформує "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відповідно до складеного міжвідомчою робочою групою балансу на 1 травня 2011 року, при експорті 4,3 мільйона тонн у травні-червні запаси зерна на 1 липня будуть рівні 5,780 мільйона тонн.

"Але вивезти 4 мільйони тонн ми не зможемо. Реально буде вивезено близько 2 мільйонів тонн", - сказав Клименко.

Реклама:

Він уточнив, що в цілому з початку цього маркетингового року по 1 травня експорт зерна з України становив 13,787 мільйона тонн, у тому числі пшениці - 5,312 мільйона тонн, ячменю - 2,471 мільйона тонн, кукурудзи - 5,83 мільйона тонн.

Складений баланс припускає експорт у травні-червні 1,909 мільйона тонн пшениці та 2,356 мільйона тонн кукурудзи.

За такої умови на 1 липня запаси пшениці становлять 3,661 мільйона тонн, ячменю - 0,722 мільйона тонн, кукурудзи - 0,936 мільйона тонн.

В даний час в Україні діють квоти на експорт пшениці і ячменю.

Клименко підкреслив, що надлишкові запаси створюють суттєві проблеми, так як елеватори необхідно підготувати до нового врожаю.

Він нагадав, що зерно в південних регіонах України почнуть збирати вже через три тижні.

За його словами, урожай зернових цього року прогнозується в розмірі 43-48 мільйонів тонн, що дозволить Україні в новому маркетинговому році експортувати близько 20 мільйонів тонн зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!