Нацбанк побачив додаткові інфляційні ризики

Вівторок, 24 травня 2011, 11:12

Наближення темпів зростання ВВП до свого потенційного рівня, зростання реальної заробітної плати та видатків зведеного бюджету створюють додаткові інфляційні ризики з боку попиту.

Про це ідеться в аналітичній записці "Аналіз інфляції за квітень 2011 року", оприлюдненій на веб-сайті Національного банку України.

На думку аналітиків НБУ, зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) в квітні на 1,3% (сезонно скориговане - 1,8%) в основному було обумовлене компонентами небазової інфляції (зміна за місяць - 2,1%, внесок в ІСЦ - 0,9 п.п.).

У річному вирахуванні інфляція прискорилася до 9,4% (4,7% з початку року), що, крім іншого, викликане статистичним ефектом бази порівняння.

Реклама:

У Нацбанку вважають, що різке зростання цін на сирі продукти (на 1,7%) викликане подорожчанням цін на паливо у минулих періодах і високими темпами зростання цін на світових продовольчих ринках.

Разом із тим, підвищення світових цін на енергоносії зумовило подорожчання палива на 4,9% за місяць (внесок в ІСЦ - 0,1 в.п., у річному вимірі - 26,8%).

Адміністративно регульовані тарифи в квітні зросли на 2,4% (внесок в ІСЦ - 0,4 в.п., у річному вимірі - 20,3%) в основному за рахунок підвищення тарифів на електроенергію на 15,1% (внесок в ІСЦ - 0,2 в.п.), відзначають в НБУ.

Також регулятор вважає, що стрімке зростання індексу цін виробників у квітні на 3,4% відбулося головним чином внаслідок підвищення цін у виробництві і розподілі електроенергії, газу та води (7,9% - зміна за місяць, внесок в ІСЦ - 1,5 п.п.).

Високе значення промислової інфляції в річному обчисленні (20,8%) в НБУ пояснюють пожвавленням ділової активності на світових товарних ринках, яке одночасно було фактором попиту (ціни на неенергетичні корисні копалини виросли в річному численні на 71,3%) і пропозиції (ціни на продукти нафтопереробки виросли за рік на 23,7%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!