Кабмін думає скасувати пільги при оподаткуванні імпорту ліків

Субота, 21 травня 2011, 10:57

Кабінет міністрів розглядає питання про скасування пільг з оподаткування при імпорті лікарських засобів.

Про це пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна" із посиланням на свої джерела.

Плани з ліквідації податкових пільг при імпорті лікарської продукції в українському уряді виношуються не уперше за останні роки, і для такого рішення у держави існують вагомі передумови, зазначає видання.

У 2010 році голова Рахункової палати Валентин Симоненко оприлюднив результати перевірки фармацевтичної галузі за 2007-2009 роки.

Реклама:

При обороті в 121 млрд. гривень галузь заплатила всього 1,5 млрд. гривень податків.

При цьому пільги для виробників і постачальників фармакологічної продукції за три роки склали суму близько 20 млрд. гривень, що в кілька разів перевищує обсяг лікарських засобів для державної охорони здоров'я за вказаний період.

Надання пільг ніяк не диференціюється: ПДВ знятий не лише з життєво важливих препаратів масового попиту, але і з засобів для схуднення, стимулювання чоловічої потенції, всіляких лікарських сиропів та настоянок з вельми сумнівними лікувальними властивостями.

Однак у 2010-му Кабмін не зважився проаналізувати стан справ у фармгалузі і прийняти будь-яке рішення на основі даних Рахункової палати.

У грудні 2011 року Державна митна служба ініціювала виключення зі списку лікарських препаратів МОЗ та одержувачів біологічно активних добавок.

БАДи в 2010-му були продані аптеками на суму 677 млн. гривень за 36 млн. упаковок.

Тепер за ці речовини держава, принаймні, збирається отримувати податки.

До слова, виключення зі списку одержувачів пільг не призвело до падіння попиту на БАД у населення: продажі БАДів у першому кварталі 2011-го зросли на 11,5%.

Передчуваючи зростаючі податкові надходження, Держмитниця висунула проект скасування ПДВ для всіх імпортерів лікарських засобів.

За результатами перевірки митниця встановила одну зі схем ухилення від сплати податків, що широко застосовується фармакологічними компаніями, - завищення митної вартості імпортованих ліків.

Оскільки в Україну імпорт ліків здійснюється без сплати ПДВ, а розмір торговельної націнки регламентований і не може перевищувати 10%, імпортери перепродають товар через мережу підконтрольних офшорних компаній, і підвищують його ціну за рахунок включення посередників.

За результатами 2009-2010 років митна вартість ліків, звільнених від ПДВ, перевищує фактурну на 1,5 млрд. гривень

Але це далеко не повний перелік збитків держави. Після ввезення ці ліки нерідко закуповуються самою державою за дутими цінами, занижується розмір податку на прибуток, легально виводиться за кордон валютна виручка, незаконно підвищуються роздрібні ціни.

Організаторами схеми в 2009-2010 роках було 21 підприємство - провідні структури фармацевтичної галузі.

Можливе скасування ПДВ на імпортні ліки буде, без сумніву, компенсоване роздрібними цінами і ляже на плечі споживачів, зазначає видання.

Цей захід підстьобне і без того чималу цінову інфляцію в даній сфері.

Очевидно, що уряд не буде як-небудь компенсувати малозабезпеченим громадянам зростання цін на ліки, тому в соціальному плані скасування ПДВ призведе для інтересів суспільства до дуже сумних наслідків.

Водночас, відзначає видання, ця пільга, як і всі інші податкові пільги, що існують в Україні, виконує в першу чергу роль лазівки для відходу від податків і великої корупційної схеми.

Тому ліквідація цієї схеми стане для держави логічним кроком, який можна було б назвати безумовно позитивним, якби не було зростання роздрібних цін.

Втім, стримують Кабмін від скасування ПДВ на ліки аж ніяк не докори сумління перед пенсіонерами і незаможними, а потужне лобі вітчизняних імпортерів, для яких пільга із ПДВ - супервигідна схема.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!