Ціни на харчі у світі почали знижуватися

Четвер, 7 квітня 2011, 15:24

Продовольчий індекс, який розраховується Сільськогосподарською і продовольчою організацією при ООН (FAO), знизився в березні на 2,9% з пікового показника в лютому.

Водночас, продовольчий індекс хоч і знизився, але все ж залишався вище рівня березня 2010 року на 37%, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Так, світові ціни на масла і цукор знизилися слідом за зниженням цін на зернові. Молочні продукти і м'ясо, однак, навпаки, додали в ціні.

Індекс цін на зернові знизився на 2,6% (до 252 пунктів) у порівнянні з цінами в лютому, але все ж залишився на 60% вище за рівень цін в березні 2010 року.

Реклама:

Останній місяць був надзвичайно волатильним для зернових: на початку ціни на зерно впали внаслідок подій у Японії і Північній Африці, однак до кінця місяця відреагували підвищенням на низьку пропозицію зерна у світі.

Ціни на рис впали на тлі високої пропозиції товару в країнах-експортерах і низького імпорту.

Ціни на олію та жири знизилися на 7% (до 260 пунктів), перервавши дев'ятимісячне подорожчання.

Падіння цін в основному було зумовлене прогнозами про відновлення світової пропозиції пальмової олії.

Ціни на цукор впали на 10% (до 372 пунктів) у порівнянні з високими показниками в січні і лютому.

Зниження світових цін аналітики FAO пов'язують із прогнозами щодо збільшення пропозиції продукту, зокрема з Індії (другий найбільший в світі виробник цукру).

Ціни на молочну продукцію підвищилися на 1,9% (до 234 пунктів) у порівнянні з цінами в лютому, залишаючись на 37% вище показників березня 2010 року.

Стійкий імпорт та нижче, ніж прогнозувалося, виробництво в країнах Південної півкулі, де виробничий сезон підходить до кінця, продовжили підтримувати зростання цін.

Ціни на м'ясо змінилися незначно, досягнувши 169 пунктів у березні.

Підвищувальна цінова тенденція на м'ясо з 2010 року дещо ослабла за останні місяці, що пов'язано із призупиненням імпорту з боку ключових ринків, зокрема Японії та країн Північної Африки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!