У Азарова зібралися "регулювати" ціни на секонд-хенд

Четвер, 28 квітня 2011, 14:51

Уряд має намір встановити ввізну ціну на секонд-хенд.

Про це заявив заступник міністра економічного розвитку Валерій П'Ятницький, повідомляє Weekly.ua.

За словами урядовця, заборона на імпорт секонд-хенду суперечить принципам вільної торгівлі, яку Україна має намір вести з Євросоюзом, і єдиним способом захистити українських виробників одягу від уживаного іноземного ширвжитку є введення entry price (ввізних цін), як це робиться в ЄС при імпорті фруктів.

За даними Держкомпідприємництва, які наводить видання, щорічно в Україну ввозиться по 2 кг секонд-хенду на людину, а його середня декларована вартість становила минулого року 0,4 долара за кілограм.

Реклама:

Іншими словами, собівартість ношеної кимось за кордоном майки, сорочки або кофтини дорівнює 50-80 копійок (вага 150-250 г), джинсів - 1,9 гривні (600 г), пуховика - 4,8 гривні (1,5 кг), а їх роздрібні ціни у п`ять-десять разів вищі.

"Мільярдний (у гривнях) оборот цього ринку й така висока норма прибутку, якої немає в жодного легального бізнесу в країні, - ось що насправді давно не дає спокою уряду", - пояснила виданню голова правління Української асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт.

Вона нагадала, що у вересні 2010 року Держкомпідприємництва спробував повністю заборонити ввезення секонд-хенду.

Але у Верховній раді цей законопроект навіть не дійшов до голосування через побоювання народного бунту.

"Зараз Кабмін пішов обхідним шляхом, узявши на озброєння європейський "фруктовий" досвід, і, судячи за першою реакцією Всеукраїнської асоціації дилерів одягу секонд-хенд, вони не протестуватимуть проти ввізних цін, вважаючи це меншим злом із усіх можливих. Отже малозабезпеченим українцям треба готуватися до підвищення цін на уживаний одяг", - сказала Ізовіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!