Єврокомiсiя обiцяє 110 мільйонів євро на чорнобильськi проекти

П'ятниця, 15 квітня 2011, 13:44

Європейська Комiсiя має намiр пiд час донорської конференцiї зi збору коштiв на реалiзацiю чорнобильських проектiв зробити свiй внесок у розмiрi понад 100 млн. євро.

Про це напередоднi вiзиту президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу заявив представник ЄК Майкл Карнiчнiг, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Передусiм на заходах, присвячених 25-м роковинам з дня Чорнобильської катастрофи, президент Єврокомiсiї зробить внесок з боку Єврокомiсiї із тим, щоб гарантувати завершення робiт (щодо об'єкта "Укриття") до 2015 року. Сума становитиме бiльше нiж 100 млн. євро", - сказав він.

За даними агентства, ця цифра становитиме 110 млн. євро.

Реклама:

Карнiчнiг нагадав, що ЄС є одним "iз найбiльш важливих донорiв", який уже зробив свiй внесок у чорнобильськi проекти у розмiрі 417 млн. євро.

Як повiдомлялося, Україна розраховує пiд час мiжнародної конференцiї зi збору коштiв на чорнобильськi проекти, яка вiдбудеться в Києвi 19 квiтня, зiбрати 740 млн. євро, яких не вистачає для добудови об'єкта "Укриття" та сховища вiдпрацьованого ядерного палива "СВЯП-2" на ЧАЕС.

Вартiсть будiвництва нового безпечного конфайнменту (НБК) на об'єктi "Укриття" на зруйнованому блоцi ЧАЕС становить 990 млн. євро.

Пiд усi роботи, пов'язанi iз заходами на ЧАЕС, були створені два фонди, недофiнансування коштiв за якими становить 740 млн. євро, при цьому з них вже витрачено близько 500 млн. євро на завдання, пов'язанi з чорнобильськими проектами.

З метою забезпечення наповнення фондiв у Києвi 19 квiтня i вiдбудеться зустрiч донорiв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!