Тимошенко: через Митний союз українська влада втратить 40% суверенітету

П'ятниця, 15 квітня 2011, 13:32

У разі приєднання України до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном, українська влада втратить до 40% своєї компетенції.

Про це заявила екс-прем'єр-міністр, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко журналістам регіональних ЗМІ на засіданні медіа-клубу "На власний погляд", повідомляє прес-служба Тимошенко.

"Можуть використати неінтелектуальність, залежність, повну некомпетентність діючого президента України і втягнути Україну в ті формати, які позбавляють Україну значної частини суверенітету", - заявила Тимошенко.

На її думку, Віктор Янукович, оголосивши про готовність співпрацювати з Митним союзом Білорусі, Росії та Казахстану у форматі "3+1", потрапив у пастку.

Реклама:

"Я думаю, що президенту хтось, як мінімум, мусив був пояснити, що "3+1" - це не формат можливої політичної чи економічної співпраці, а це просто приклад "3+1=4", більше нічого, чотири і все", - вважає вона.

Тимошенко наголосила, що установчі документи Митного союзу не передбачають жодних спеціальних процедур та вилучень для окремих членів інтеграційної структури.

Вона зазначила, що вступу до Митного союзу обов'язково передує "інтеграція в так званий євроазійський економічний простір".

"Якщо Янукович уважно почитає цей документ, в якому описане те, що таке євроазійський простір, він буде, на мій погляд, неприємно здивований. Тому що це - наддержавна структура, яка передбачає прийняття всіх рішень в цій структурі більшістю голосів", - сказала Тимошенко.

"Голоси розподіляються приблизно таким чином: 40% - у Російській Федерації, по 20% - у Білорусі та Казахстану й по 10% - ще у двох країн. Але питання в тому, що в будь-якому форматі 50% завжди будуть набиратися", - уточнила вона.

"Туди делегується значна частина суверенітету кожної країни. Це ще не Митний союз, це поки ще політична інтеграція", - наголосила Тимошенко.

На її думку, Янукович досі не розуміє, що у разі приєднання України до Митного союзу "українська влада втратить приблизно до 40% своєї компетенції".

"У мене є єдина надія, враховуючи, що в нього тільки хапальний інстинкт добре розвинутий: чи захоче він розставатися з частиною своєї власної влади і поділитися з незрозумілим партнером, який насправді є непрогнозованим? У цьому є моя таємна надія", - зізналася Тимошенко.

"Зона вільної торгівлі з Європейським Союзом, підписання угоди про політичну асоціацію з Європейським Союзом - несумісні з входженням України в Митний союз", - наголосила вона.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!