Підприємства вдвічі скоротили збитки завдяки податковим нюансам

П'ятниця, 25 лютого 2011, 09:29

Голова Державної податкової служби Віталій Захарченко повідомив, що за підсумками лютневої подачі декларацій з податку на прибуток за 2010 рік сумарні збитки українських компаній становили 42 млрд. гривень.

У 2009 році вони досягали 83 млрд. "Динаміка йде на зменшення. Думаю, економіка в два рази краще працювати не стала, це адміністрування покращилося", - зазначив Захарченко, пише видання "Комерсант-Україна".

За його словами, Мінфін доручив ДПС зібрати в лютому податків на суму 18 млрд. За даними джерела в ДПС, з них 8,6 млрд. - відрахування з податку на прибуток.

Як розповіли в податковій службі, поліпшення ситуації з оподаткуванням викликано дією обмеження на включення у витрати збитків минулих періодів.

Реклама:

"У 2010 році до складу валових витрат платника податку включається 20% суми від'ємного значення об'єкта оподаткування податку на прибуток, яке утворилося на 1 січня 2010 року", - йдеться в законі № 2275-VI, який в цій частині застосовується до звітності, що подається за III і IV квартали.

Решту 80% суми збитку, зокрема за 2009 рік, у витрати не включені, що автоматично збільшило прибуток, оподатковуваний за ставкою 25%.

"Збитки знову зростуть, коли підприємства згадають ці недодекларовані 80% при подачі в травні звітності за I квартал", - сказав співрозмовник в центральному апараті ДПС.

Слід зазначити, що, за даними Держстату, збитки в 2010 році склали майже 91 млрд. гривень, у 2009 - 130,6 млрд.

Повернення збитків минулих років у звітність 2011 знизить податкові платежі, підтверджують експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!