Банки змусили нарощувати регулятивний капітал

Четвер, 24 лютого 2011, 11:16

Асоціації українських банків не вдалося відстояти право дрібних банків уникнути обов'язкової докапіталізації.

22 лютого Київський апеляційний адміністративний суд визнав законним постанову НБУ № 273, пише видання "Комерсант-Україна".

Згідно з документом, банки до 1 січня 2012 року повинні мати регулятивний капітал не менше 120 млн. гривень.

Таким чином суд відреагував на скаргу НБУ, який просив скасувати постанову Окружного адміністративного суду Києва від 7 грудня 2010 року.

Реклама:

Тоді суд прийняв сторону АУБ, визнавши дискримінаційним постанову регулятора, яка до того ж забороняла банкам, що мають невеликий капітал, нарощувати після липня 2010 року портфель депозитів населення.

Ні першого, ні другого рішення судів з цього спору поки не було в єдиному реєстрі судових рішень.

В АУБ вважають, що Київський апеляційний адміністративний суд порушив процесуальні норми.

"Ми не змогли дізнатися суть апеляції НБУ, вони навіть не повідомили нас про засідання суду", - обурився президент АУБ Олександр Сугоняко. Він визнав, що тепер банкам доведеться наростити регулятивний капітал до кінця року.

За даними НБУ, на 1 січня діяло 194 банки. З них ліцензії на банківську діяльність мали 175 кредитних установ. Власний капітал, який часто збігається з регулятивним, менше 120 млн грн був у 69 банків.

Сугоняко не зміг сказати, чи буде асоціація подавати касацію, але вважає, що регулятор повинен був привести свою постанову у відповідність з нещодавно схваленим парламентом законопроектом № 0884.

Згідно з цим законом, діючі банки повинні збільшити статутний фонд до 120 млн. гривень протягом 5 років.

Проте зміна керівництва НБУ не пом'якшила позицію регулятора, який вимагає докапіталізації.

"Закон встановлює збільшення статутного капіталу, а ми своєю постановою - регулятивного, в який можна зараховувати прибуток минулих років і субординований борг. Не потрібно плутати поняття", - наполягає один із членів правління НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!