Янукович у Давосі критикував Росію

Субота, 29 січня 2011, 18:48

Президент Віктор Янукович на економічному форумі у Давосі підписав угоду з Азербайджаном про постачання скрапленого газу до України, позитивно оцінив рішення компанії Shell видобувати сланцевий газ в Україні, але розкритикував енергетичні проекти Росії, які оминають Україну.

Янукович, промовляючи у Давосі, сказав, що Україна поділяє стурбованість Польщі щодо політичної вмотивованості газопроводу "Північний потік", яким Москва планує постачати газ до Європи дном Балтійського моря, прердпє ВВС.

Український президент сказав, що "Південний потік" і "Північний потік" можуть бути способом тиску, назвавши їх малоефективними з економічної точки зору.

"Інший проект, який сьогодні обговорюють Росія та Європа, це спорудження "Південного потоку". Ця можливість прямо стосується України, і тут я поділяю позицію Польщі", - сказав Янукович, маючи на увазі газопровід до південної Європи дном Чорного моря.

Реклама:

На сайті президента вміщені подробиці його зустрічі з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і підписання угоди про скраплений газ, а також про зустріч з головою компанії Shell, яка має видобувати в Україні сланцевий газ.

На сайті, однак, не згадується промова про російські газопроводи.

Янукович сказав, що побудова "Південного потоку" коштуватиме 25 млрд. доларів, а модернізувати українську ГТС, за його словами, набагато дешевше.

"Чому наші партнери сьогодні вдають, що немає альтернативи? Рік тому ми пропонували проект, який коштуватиме у п'ять разів дешевше і кінцевий пункт якого там, куди йде "Південний потік"... Якщо це спосіб тиску, а не комерційний проект, тоді виникають серйозні питання про те, як нам будувати відносини сьогодні, не кажучи вже про майбутнє", - наголосив він.

Як відомо, Росія транспортує 80% свого газового експорту територією України, а решту 20% - через Білорусь.

Щодо угоди з Азербайджаном, то у підписаному меморандумі не йдеться про обсяг скрапленого газу для терміналу, який має відкритися 2015 року.

Відомо, що на українському обіді в Давосі, який традиційно організовує мільйонер Віктор Пінчук, був присутній Янукович, а також представники провідних російських компаній, зокрема, Вагіт Алекперов (НК "ЛУКОЙЛ") та Олег Дерипаска ("Русал").

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: