Банки поскаржилися на уряд в РНБО

Четвер, 20 січня 2011, 17:09

Асоціація Український кредитно-банківський союз звернулася до РНБО щодо постанови Кабміну про порядок розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках банків.

Постанова № 6 від 12 січня передбачає порядок розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на депозитних рахунках у банках зі статутним капіталом понад 10 млрд. гривень.

Саме цим документом уряд зобов'язав місцеві органи влади розміщувати депозити тільки в найбільших банках, тобто в Ощадбанку та Укрексімбанку.

"Подібні обмеження не відповідають принципам ринкової економіки та чинному законодавству", - говориться в повідомленні асоціації.

Реклама:

"Тимчасово вільні кошти місцевих бюджетів доцільно розміщувати з урахуванням дотримання нормативів ліквідності банківської установи та достатності капіталу, а не в залежності від розміру статутного капіталу банку", - зазначила генеральний директор асоціації Галина Оліфер.

За даними Нацбанку, на 1 жовтня 2010 року в Україну було лише дві кредитно-фінансові установи зі статутним капіталом понад 10 млрд грн - Укрексімбанк і Ощадбанк.

Найбільший розмір статутного капіталу серед комерційних банків мав найбільший за розміром активів ПриватБанк - 8,860 млрд. гривень.

Згідно з постановою № 6, тимчасово вільні кошти можуть розміщуватися на депозитних рахунках у банках лише в межах поточного бюджетного періоду і повинні бути повернуті, не пізніше ніж за 10 днів до закінчення такого бюджетного періоду.

Крім того, документом передбачено, що на дату розміщення тимчасово вільних коштів місцевого бюджету не повинен мати непогашених середньострокових позик, отриманих за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!