Китай конкурує зі Світовим банком за кількістю виданих кредитів

Вівторок, 18 січня 2011, 12:01

Китай за останні два роки позичив країнам, що розвиваються, більше грошей, ніж Світовий банк.

Це свідчить як про розмах економічних домагань КНР, так і про прагнення забезпечити себе імпортними природними ресурсами, повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на публікацію у Financial Times.

Банк розвитку Китаю та Експортно-імпортний банк Китаю в 2009-2010 роках підписали угоди про кредити для урядів і держкомпаній інших країн, що розвиваються, на суму не менше 110 млрд. доларів.

Підрозділ Світового банку, що відповідає за аналогічні кредити, з середини 2008 до середини 2010 року виділив 100,3 млрд. доларів.

Реклама:

Величезні обсяги іноземних кредитів двох китайських держбанків свідчать про те, що Пекін шукає нові шляхи глобалізації, в якій Китай претендує на чільну роль.

Крім того, за рахунок таких кредитів КНР прагне знизити економічну залежність від західних експортних ринків.

Світовий банк намагається співпрацювати з КНР, щоб уникнути прямої конкуренції в наданні кредитів країнам, що розвиваються. Колись Китай був одним з основних одержувачів грошей від СБ.

Однак зараз Банк розвитку Китаю та Експортно-імпортний банк Китаю часто пропонують більш вигідні умови кредитування, ніж СБ або інші організації, якщо подібні угоди вигідні Пекіну ще і з політичної точки зору.

Однак чим менше значимість угоди для Китаю, тим ближчі умови видачі кредиту до загальносвітових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: