Енергія вітру може дати 20-30% потреб України в електроенергії

Середа, 13 жовтня 2010, 14:22

На серпень 2010 року налічувалося 30 проектів вітрової енергії в мережі спільної імплементації (JI), загальною встановленою потужністю 1280 МВт.

Найбільший з них, потужністю в 300 МВт, розташований в Україні, передає сайт Ua-energy.

Ця група країн простягається від нових членів ЄС, таких як країни Балтії (Естонія, Латвія, Литва), Боснія і Герцеговина, Хорватія, Сербія, Словенія, через Румунію і Болгарію, а потім на схід, до Росії і України, і, нарешті, південний схід, в Центральній Азії, через країни, які складали Радянський Союз.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) також включило Кіпр та Мальту до цієї групи.

Реклама:

Україна, яка володіє великою територією, має хороші вітрові ресурси і економіку, що розвивається.

За оцінками ЄБРР, більше 40% території країни будуть придатні для генерації вітрової енергії.

Близько 5000 МВт енергії вітру можна отримати в середньостроковій перспективі, і 20-30% від загального попиту на електроенергію в країні можна забезпечити вітряною енергією.

У 1996 році український уряд оголосив мету встановити установки на 200 МВт до 2010 року, але до кінця 2009 року тільки 94 МВт було досягнуто.

Прогнозування встановленої потужності вітрової енергії в найближчій і середньостроковій перспективі є особливо важким, оскільки це багато в чому залежатиме від політичних рішень у ряді ключових країн, особливо в Росії і Україні.

Якщо уряди цих країн вирішать використовувати величезний ресурс і забезпечити необхідні стимули для залучення інвесторів, генерація вітряної енергії може грати ключову роль у живленні зростаючих економік.

Без такої політичної волі, однак, ринки вітроенергетики будуть і надалі в стані стагнації.

Відповідно до вихідного сценарію МЕА, це саме те, що станеться. Цей сценарій передбачає збільшення ринків по всьому регіону (включаючи нових членів ЄС) з 275 МВт в 2009 році до 500 МВт у 2015 році, а потім до 750 МВт у 2030 році.

Це призведе до того, що загальна встановлена потужність буде близькою до 6 ГВт до 2020 року і 13 ГВт до 2030 року, в порівнянні з менше ніж 500 МВт в 2009 році.

Такий розвиток подій не буде мати істотного впливу на виробництво електроенергії, економічне зростання або скорочення викидів в цих країнах.

У 2020 році енергія вітру становитиме лише 14,3 млрд. кВт-год у всьому регіоні - у порівнянні з розрахунковим споживанням електроенергії в 880 млрд. кВт-год тільки в Росії і 1,500 млрд. кВт-год в цілому регіоні Східної Європи та Євразії, відповідно до МЕА.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!