Вагонами нафту возити будемо, але на коліна не станемо - Лукашенко

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 14:45

Білорусь буде позбавлятися від енергетичної залежності від Росії, заповнюючи труби скрапленим газом і перевозячи нафту у вагонах.

Про це заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Вагонами венесуельську нафту возимо, і будемо возити, але на коліна не станемо", - сказав Лукашенко на прес-конференції для російських журналістів у Мінську в п'ятницю.

За словами білоруського лідера, "Газпром" гепнувся в Європі, Катар і Норвегія захопили перші місця з видобутку природного газу в Європі, зріджують і розріджують його. "Газпром" втратив лідируючі позиції ".

Реклама:

Лукашенко розповів, що "Україна буде будувати термінали скрапленого газу . Ми теж".

Президент звинуватив російську сторону в "тяганині" у питаннях поставок газу і прямій протидії вирішення цього питання. "Відмовимося, закриємо під Смоленськом засувку. Закривайте. Ми заведемо в ці труби скраплений газ", - заявив Лукашенко.

Торкаючись питань постачання нафти, білоруський лідер повідомив, що "в цьому році ми 4-5 млн. отримаємо найякіснішою венесуельської нафти". "Завтра побудуємо трубу з Балтикою. Ми навіть через Таллінн прокачали, через Ригу, через Вільнюс і через Одесу. Ми ведемо переговори про роботу в аверсному режимі", - додав він.

У той же час, глава держави поінформував, що Україна готова до прокачування нафти в аверсному режимі. "Президент України сказав: це краще, ніж порожня труба", - відзначив  Лукашенко.

Він заявив, що Білорусія і далі буде співпрацювати з Венесуелою у питаннях постачання нафти, незважаючи на складності. "Люди працюють там за копійки, гинуть. І як ви хочете, щоб я після цього ставився до російської влади?", - задав риторичне питання президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: