Грузія, Азербайджан, Румунія та Угорщина створили свій "Набукко"

Вівторок, 21 вересня 2010, 11:17

Дві країни-члени ЄС - Румунія і Угорщина - об'єднали свої зусилля з Азербайджаном і Грузією навколо проекту для відвантаження зрідженого азербайджанського газу в їх регіон.

Прихильники стверджують, що проект може бути реалізований швидко, але критики вказують на високу вартість та уразливість, пише UA-Energy.org.

Державні енергетичні компанії з Азербайджану, Грузії і Румунії підписали меморандум про взаєморозуміння 14 вересня в Баку, щоб почати проект інтерконнекту Азербайджан-Грузія-Румунія (AGRI).

Нова компанія була створена з первинним завданням організації техніко-економічного обгрунтування і залучення коштів.

Реклама:

"AGRI саміт" відбувся пізніше, у присутності президента Азербайджану Ільхама Алієва, Грузії Михайла Саакашвілі, Румунії Траяна Басеску та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

20 вересня Угорщина оголосила, що могла б стати акціонером проекту. У цьому випадку, кожна країна отримає 25% акцій у проекті.

Згідно з повідомленнями, проект призначений для транспортування азербайджанського газу трубопроводом до порту на Чорному морі в Грузії для скраплення газу.

Подальше транспортування буде здійснюватися за допомогою танкерів у румунський чорноморський порт Констанца.

Звідти газ буде перекачуватися по системі трубопроводів Румунії в Угорщину і на решту європейського ринку.

Проект передбачає будівництво заводу зі скраплення природного газу для експорту через азербайджанський експортний нафтовий термінал у Кулеві в Грузії, а також будівництво терміналу для імпорту скрапленого газу на регазифікаційний завод у Румунії.

Азербайджан буде добувати 28 млрд. кубометрів газу на рік, коли запрацює друга фаза родовища Шах-Деніз, у той час як внутрішній попит складатиме 10-11 млрд. кубометрів. Інший газ буде експортуватися.

Проект, який у різних формах транспортуватиме один, п'ять або вісім мільярдів кубометрів газу на рік, розглядається як конкурент "Набукко" та інших проектів у південному коридорі газу, бо він так само розраховує на газові ресурси Азербайджану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: