Угорщина виходить із Nabucco – прем’єр країни

Вівторок, 24 квітня 2012, 09:10

Угорська нафтогазова компанія MOL залишає газопровідний проект Nabucco.

Про це заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє агентство Bloomberg.

Орбан наголосив, виступаючи в Європейському політичному центрі в Брюсселі у понеділок, що проект стикається із труднощами в реалізації, у зв'язку з чим "навіть угорська MOL виходить" з нього.

Згідно із заявою MOL, "існує багато невизначеностей навколо проекту Nabucco, які складно ігнорувати", вартість газопроводу, який повинен постачати паливо до Європи із Каспійського регіону в обхід Росії, постійно зростає.

Реклама:

При цьому у повідомленні компанії, поширеному в понеділок, не підтверджується і не заперечується, що вона залишає проект.

Офіційний представник Nabucco Крістіан Долезал сказав New York Times, що не має відомостей про вихід угорської компанії або її дочки FGSZ із проекту, в якому вона є акціонером.

"Наскільки я знаю, положення MOL Group у проекті і її зобов'язання залишаються без змін", - сказав він.

Орбан сказав у понеділок, що Росія проявляє все більшу активність в реалізації проекту "Південний потік", який також повинен пройти через Угорщину.

Для Угорщини "існують прості економічні причини" на користь участі в російському проекті, сказав він.

Водночас, для зниження залежності від російського газу Угорщині необхідно побудувати газопроводи з сусідніх країн, зокрема зі Словаччини, Хорватії та Італії, сказав угорський прем'єр.

Як відомо, Nabucco, згідно із планом, має транспортувати 31 млрд кубометрів природного газу на рік із країн Близького Сходу і знизити залежність ЄС від постачання російського газу.

Однак поки немає остаточних планів як щодо траси його прокладки і фінансування, так і, що важливіше, щодо джерел постачання, необхідних для заповнення трубопроводу.

Юрген Гроссманн, голова німецької енергокомпанії RWE AG, яка бере участь в проекті Nabucco, недавно говорив, що RWE може відмовитися від планів участі в Nabucco.

До числа акціонерів проекту входять також австрійська OMV, Bulgargaz, румунська Transgaz, турецька Botas.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: