Думка експерта: Ціни на українську пшеницю підуть вгору

Вівторок, 20 липня 2010, 11:00

Минулого тижня ціна тонни м'якої озимої пшениці на Чиказькій товарній біржі (Chicago Board of Trade) піднялася на тлі погіршення погодних умов у США і Росії ще на 8,3% в порівнянні з попереднім тижнем і досягла 219,65 долара за тонну - найвищої позначки з середини червня 2009 року.

Українська пшениця на чорноморському ринку минулого тижня торгувалася на рівні 159 доларів за тонну.

Як пояснила у коментарі "Економічній правді" старший аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Тамара Левченко, її ціна практично не змінилася в порівнянні з попереднім тижнем і відповідним періодом 2009 року завдяки очікуванням того, що Україна збере високий урожай зернових третій рік поспіль - 42 млн. тонн, що всього на 9% нижче за аналогічний показник 2009 року.

"Утім, ми вважаємо, що очікуване зниження світового врожаю зернових цього року приведе до підвищення цін на зерно, а це позитивно позначиться на рівні цін на українське зерно, хоча і з деяким запізненням, оскільки збиральна кампанія ще в розпалі", - зазначила вона.

Реклама:

З початку 2010 року світові ціни на пшеницю в середньому склали 180 доларів за тонну, показавши позитивну динаміку зростання на 8% (Чиказька торгова біржа) щодо відповідного періоду 2009 року, нагадала експерт.

"Водночас, українська пшениця торгувалася в середньому за ціною 155 доларів за тонну з початку 2010 року, показавши зростання на 9% у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, що перевищило наш річний прогноз 150 доларів за тонну за українськими агрокомпаніями, що торгуються на біржі", - відзначила вона.

Експерт очікує, що по завершенню жнив ціни на українську пшеницю підуть вгору.

Як відомо, за станом на 16 липня українські аграрії зібрали 8 млн. тонн зерна з площі 3,35 млн. га, що становить 22% посівної площі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!