Думка експерта: Зниження облікової ставки - психологічний прийом

П'ятниця, 11 червня 2010, 14:34

Національний банк знизив облікову ставку до 9,5% річних.

Директор компанії P&S Asset Management Сергій Савчук вважає, що такі заходи це більше психологічний чинник, ніж реальне зниження вартості грошей.

"На нашому кредитному ринку все ще прохолодно, хоча і можна відзначити певне потепління. Самі ставки не відображають реальної картини - багато банків просто не кредитували, кредитували обмежено, або ж пред'являли підвищені вимоги до позичальника і застави", - зазначив експерт.

Втім, на його думку, Нацбанк діє логічно.

Реклама:

"Інфляційні та курсові очікування стабілізувалися, заощадження поступово повертаються до банків, що дозволяє останнім знижувати ставки за депозитами, а потім і за кредитами", - підкреслює Савчук.

За його словами, малий і середній бізнес, як і раніше, буде поступатися великим підприємцям у доступі до капіталу і його вартості.

"Коли у банків з'являється ліквідність і кредитування відновлюється, вони, як правило, прагнуть спочатку задовольнити попит великих клієнтів, а середньому та малому бізнесу часто доводиться чекати" - вважає директор компанії.

Савчук зазначив, що про розширення можливостей для малого та середнього бізнесу висновки робити рано, проте надія на поліпшення є.

"При сьогоднішніх 23-25% річних важко говорити про масштабне розширення діяльності бізнесу, далеко не всі можуть дозволити собі відповідну рентабельність", - наголосив експерт.

"За допомогою ставки рефінансування НБУ опосередковано впливає на фінансовий ринок, в основному, як психологічний індикатор. Коли у банків серйозні проблеми з ліквідністю, ставка рефінансування не є значимим чинником", - пояснює він.

Тому, за його словами, ставки в результаті знизяться незначно, і впливати на них скоріше будуть інфляційні та курсові очікування.

"Банки ще кілька років будуть проводити стриману кредитну політику з високими вимогами до позичальника і застави, і особливо щодо малого і середнього бізнесу", - додав Савчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: