Думка експерта: Україна зганьбилася перед світовою спільнотою

Вівторок, 6 квітня 2010, 18:55

Арбітражний суд у Стокгольмі виніс проміжну постанову з приводу позовних вимог RosUkrEnergo до НАК "Нафтогаз України" в розмірі 2 мільярдів доларів, зобов`язавши українську сторону повернути позивачеві 197 мільйонів доларів.

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський вважає, що визнання Стокгольмським судом неправоти української державної компанії завдає шкоди міжнародному іміджу України.

"Це вже неважливо, кому була заборгованість, але факт у тому, що питання не було врегульоване з боку нашої державної компанії НАК "Нафтогаз" і воно стало предметом судового розгляду на міжнародній арені", - наголосив Соколовський.

За його словами, так новина не є позитивною для іміджу української держави за кордоном.

Реклама:

"Сьогодні треба ставити лише одне питання, чому українська компанія допустила, щоб Україна зганьбилися у міжнародних судових інстанціях", - підкреслив експерт.

Він зазначив, що держава мала врегулювати питання шляхом переговорів і консультацій, "а не допускати міжнародних судових спорів".

При цьому Соколовський зауважив, що НАК у цій проблемі винуватий частково.

"До них менше претензій, ніж можна собі уявити. "Нафтогаз", на превеликий жаль, мав дуже обмежені можливості у своїй діяльності й повністю керувався колишнім урядом. Юридично у дуже жорстких рамках і фактично теж - зробити крок вліво або вправо було не в компетенції менеджменту НАКу", - додав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!