"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Незалежні експерти з комітету призначень в наглядові ради припиняють роботу

Неділя, 2 травня 2021, 16:54

Члени комітету з вибору наглядових рад, припиняють роботу в Україні до тих пір, поки не буде ясності щодо плану дій з реформи корпоративного управління. 

Про це повідомляється в листі, який є в розпорядженні ЕП.

Лист адресований прем'єр міністру Денису Шмигалю, міністру економіки Ігорю Петрашку і міністру фінансів Сергію Марченку. 

У повідомленні вказується, що члени Комітету з призначень припиняють свою участь до тих пір, поки не буде ясності щодо плану дій з реформи корпоративного управління і чіткого зобов'язання уряду поважати інститути корпоративного управління як акціонера державних підприємств і покладатися на них.

Реклама:

"На жаль, останнім часом було багато прикладів, коли практика корпоративного управління замінювалася дискреційними рішеннями уряду. Це підриває довгострокові вигоди, очікувані від реформи корпоративного управління. Це також ставить під сумнів цінність роботи Комітету з призначень за вибором незалежних професійних членів наглядової ради з бездоганною чесністю", - заявляється в повідомленні.

Також вказується, що поліпшення корпоративного управління на державних підприємствах України було однією з реформ країни.  

А ключовим елементом реформи корпоративного управління є створення незалежних наглядових рад з більшістю голосів.

"Переглянутий процес висунення кандидатур, представлений в 2018 році, був довгоочікуваним кроком в цьому напрямку, і ми були раді підтримати його і взяти участь в якості спостерігачів без права голосу", - наголошується в повідомленні. 

У 2015 році почалася реформа корпоративного управління, метою було отримання держкомпаніями політичного імунітету, а топ-менеджери повинні були призначатися на ринкову зарплату через конкурс і співбесіду з наглядовою радою У 2016 році Рада прийняла законом, який передбачає, що члени наглядової ради становитимуть незалежні експерти. Серед них: Джейсон Пеллмар, Маттео Патронів, Йоста Люнгман, Марчін Свенчицький. 

Незалежні наглядові ради працюють на таких підприємствах: "Нафтогаз", "Укрзалізниця", "Укренерго", "Укрпошта". 

Також повідомляється, що для функціонування управління механізмів в державних підприємствах, потрібно доповнювати незалежність наглядових рад прозорим і стабільним механізмом підзвітності. 

"Слід поважати незалежність і незалежність від ДП, і слід покладатися на процес забезпечення підзвітності при оцінці ефективності ДП і їх структур управління", - вказується в листі. 

Нагадуємо: 

Міжнародні партнери України звернулися до Києва через звільнення керівництва "Нафтогазу". 

Раніше посли G7 застерегли від політичного втручання в управління "Нафтогазом". 

28 квітня на засіданні загальних зборів акціонерів компанії НАК "Нафтогаз України" Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК "Нафтогаз України" у зв'язку з незадовільною роботою і збитками

Уряд закликали звільнити весь топ-менеджмент УЗ і наглядову раду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: