Мінпаливенерго хоче дорогої нафти

Понеділок, 19 квітня 2010, 09:26

Міністерство палива та енергетики запропонувало ввести надбавку до вартості нафти і газового конденсату українського видобутку, що реалізуються з аукціонів.

Відповідний проект постанови Мінпаливенерго подало до Кабміну 16 квітня, пише газета "Комерсант-Україна".

Українська нафта - легка, тому вважається більш якісною, ніж імпортна, пояснив високопоставлений співрозмовник видання в міністерстві.

Проектом пропонується повернути прив'язку ціни на сировину на аукціонах до митної вартості і ввести надбавку для української нафти в розмірі 17 доларів за тонну (без ПДВ), газового конденсату - 47 доларів за тонну.

Реклама:

Як відомо, основним видобувачем української нафти (87% сировини) є компанія "Укрнафта", 42% якої належать групі "Приват". Підприємство продає сировину контрольованій групою "Укртатнафті", яка володіє Кременчуцьким НПЗ, за цінами нижчими від ринкових.

Наприкінці 2009 року Кабмін прийняв постанову, якою прив'язав ціну на українські вуглеводні до митної вартості імпортної нафти.

У січні 2010 року Окружний адмінсуд Києва за позовом "Укрнафти" призупинив дію цього документа.

"Оскаржити постанову "Укрнафта" змогла завдяки неточним юридичним формулюванням у документі. У новому проекті це враховано", - відзначив співрозмовник видання в Мінпаливенерго.

Водночас, за словами джерела в групі "Приват", документ буде оскаржений у суді.

"Як можна компанію, у якої половина акціонерів - приватні, змушувати приймати господарські рішення постановами Кабміну? Це ручне держрегулювання, думаю, у нас вистачить аргументів, щоб суд його відмінив", - пояснив співрозмовник.

Як відомо, найближчий аукціон за участю "Укрнафти" запланований на 22 квітня - компанія запропонує на Українській міжбанківській валютній біржі 181,1 тис. тонн нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: