Коновалюк згадав про події півторарічної давнини

Четвер, 1 квітня 2010, 13:58

Депутат Верховної ради від фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк заявляє, що танки Т-72, які перевозилися на судні Faina, були продані Південному Судану.

Про це він заявив на прес-конференції у четвер, повідомляє агентство "Українські новини".

Депутат під час прес-конференції продемонстрував номер кенійської газети від 7 лютого The East African, у якому була надрукована стаття, відповідно до якої танки із судна Faina, що нібито направлялися до Кенії, насправді були продані Південному Судану.

Ця стаття ґрунтується на даних одного зі швейцарських інститутів, котрий через супутник відстежив маршрут переміщення цього озброєння.

Реклама:

Депутат зазначив, що на сьогодні діє санкція Ради безпеки ООН на продаж зброї в цю країну, оскільки там є загроза громадянської війни.

За словами Коновалюка, українська сторона знала, куди направлялася ця зброя.

Він стверджує, що захоплення судна Faina піратами було використане для того, щоб приховати реальний пункт призначення вантажу, перевезеного на судні.

Крім цього, політик стурбований тим, що правоохоронні органи не реагують на факти, які свідчать про незаконний продаж зброї Україною, виявлені слідчою комісією Ради з розслідуваня обставин продажу зброї до Грузії.

Він схвильований тим, що багато посадових осіб, які, за даними комісії, можуть бути причетні до незаконного продажу зброї, продовжують обіймати свої посади.

Коновалюк вважає, що це може призвести до подальшої тіньової торгівлі зброєю.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 20 травня 2009 року визнав недостовірною розміщену в газеті "Коммерсант Украина" інформацію про причетність тодішнього заступника міністра транспорту й зв'язку Ігоря Урбанського до компанії-власника судна Faina, котре у вересні 2008 року було захоплене піратами біля берегів Сомалі.

25 вересня 2008 року пірати захопили біля узбережжя Сомалі бельгійське судно Faina з 17 українцями, на борті судна перебувало 33 танка Т-72 та 6 ракетних установок "Град".

На початку лютого 2009 року екіпаж судна був звільнений.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!