"Сумихімпром" сподівається на допомогу держави

П'ятниця, 5 лютого 2010, 09:33

Родовід Банк і Нацбанк розглянуть питання про виділення державному ВАТ "Сумихімпром" кредиту в 180 млн. гривень для реалізації інвестпроекту з енергозбереження.

Про це ідеться у розпорядженні Кабміну № 174-р від 20 січня, пише газета "Комерсант-Україна".

Ще 60 млн. гривень, згідно з розпорядженням, компанія може отримати для поповнення оборотних коштів - це питання обговорять Мінпромполітики та Ощадбанк.

Окремі доручення дані Мінпаливенерго і НАК "Нафтогаз України" щодо реструктуризації до кінця 2010 року боргу "Сумихімпрому" за спожиті газ та електроенергію.

Реклама:

А під час доопрацювання держбюджету на 2010 рік Мінфін повинен передбачити витрати в 300 млн. гривень для компенсації сільгоспвиробникам вартості фосфорних міндобрив українського виробництва, найбільшим постачальником яких є "Сумихімпром".

За словами виконавчого директора "Сумихімпрому" Віри Лаврик, підприємство зможе погасити борги - близько 60 млн. гривень тільки за газ і електроенергію - якщо відновить виробництво.

"Але нам необхідні 64 млн. гривень для закупівлі сировини. Ці кошти дозволять вивести виробництво на рівень 67% завантаження потужностей - це показник докризового 2008 року", - сказала вона.

Реалізація енергозберігаючого інвестпроекту, за її словами, дозволить суттєво скоротити витрати на енергоносії і зменшити собівартість продукції.

"Нам вже вдалося досягти домовленостей з споживачами продукції за кордоном, тому ми розраховуємо на довіру банків", - підкреслила Лаврик.

Як відомо, виробники фосфорних міндобрив з другої половини 2008 року перебувають на межі виживання. Завдяки пільгам російського і білоруського урядів виробники цих країн фактично витіснили українські заводи з внутрішнього ринку.

У результаті в 2008 році "Сумихімпром" отримав збиток у розмірі 230,6 млн. гривень, а 2009 рік працював з перебоями, отримавши в січні-вересні 269,8 млн. гривень збитку.

Для поліпшення ситуації в галузі 3 лютого було порушено спецрозслідування щодо імпорту NPK-добрив (включаючи фосфорні) до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!