Ірак поспішає оформити всі нафтові домовленості

Понеділок, 18 січня 2010, 11:28

Ірак планує підписати договори з усіма компаніями на розробку нафтових родовищ до кінця січня.

Про це заявив на вихідних представник уряду Іраку Алі аль-Даббагх, повідомляє агентство Reuters.

Агентство нагадує, що 2009 року Міністерство нафтової промисловості Іраку провело два раунди тендера на право розробки нафтових родовищ, розраховуючи за допомогою іноземних нафтових компаній підвищити видобуток нафти до 12 млн. барелів на добу з 2,5 млн. і увійти до числа світових лідерів видобутку разом з Росією і Саудівською Аравією.

У неділю Ірак підписав з найбільшою нафтовою компанією Європи Royal Dutch Shell і малайзійської Petronas 20-річний договір щодо родовища Маджнун із запасами 12,6 млрд.барелів.

Реклама:

Shell планує інвестувати в родовище "десятки мільярдів" доларів і почати роботу негайно після підписання контракту.

У понеділок буде укладено остаточну угоду з Petronas та японською Japan Petroleum Exploration Co. (Japex) на розробку родовища Гараф, 22 січня - договір з групою компаній на чолі з італійською Eni на розробку родовища Зубаір, а 26 січня - контракт з ангольською компанією Sonangol щодо родовищ Каяра і Наджма.

Залишаються невідомими дати підписання фінальних угод з російськими "Газпромнафтою" і "Лукойлом" і групою в складі китайської China National Petroleum Company (CNPC), французькою Total і Petronas.

Міністр нафтової промисловості Іраку Хусейн аль-Шахрістані заявив у неділю, що консорціум, очолюваний японською Nippon Oil Corp, затягує переговори щодо родовища Насірія, які тривають кілька місяців.

"Ми проведемо вирішальний раунд переговорів 24 січня. Якщо ми не домовимося, то почнемо розробляти родовище самостійно, нам це під силу", - заявив міністр.

За словами Шахрістані, існує проблема в запропонованому японською компанією "механізмі фінансування операції", але він не пояснив суть цієї проблеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!