Ющенко попередив Стельмаха про наслідки роботи "станка"

Четвер, 3 вересня 2009, 14:51

Президент Віктор Ющенко заявляє, що уряд намагається вирішити бюджетні проблеми за рахунок неконтрольованої емісії гривні, і попереджає Національний банк України про те, що саме він несе відповідальність за стабільність національної валюти.

Про це він заявив під час зустрічі з головами облдержадміністрацій у четвер, повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, Ющенко зазначив, що щомісячно недобираються близько 20% податків і зборів, оскільки бюджет 2009 року розрахований на показники 2008 року.

Він відзначив, що якщо раніше нестача покривалася за рахунок перенесення планових надходжень на наступні місяці, дострокового стягнення податків і невідшкодування ПДВ, то на сьогодні ці ресурси вже вичерпані і уряду доводиться "друкувати" гроші.

Реклама:

"Шкода, що сьогодні уряд пропонує тільки одні ліки - неконтрольовану емісію Національного банку. Я ще раз хочу публічно попередити керівництво НБУ: єдиний інститут, який відповідає за стабільність національної валюти в цій країні, це Національний банк і його голова. Той тиск, ті атаки, які здійснюються сьогодні на гривню через неконтрольований дефіцит бюджету, повинні вирішуватися не шляхом посилення емісії та погіршення здоров'я гривні, а шляхом наведення порядку в бюджеті і державних фінансах ", - сказав президент.

Він також заявив, що "уряд, по суті, сівло на емісійну голку Національного банку", і це створює "геометричні проблеми і на валютному ринку, і на ціновому ринку, і на курсі валюти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!