Думка експерта: Зниження рентабельності "Нафтогаза" було очікуваним. ВІДЕО

Четвер, 3 вересня 2009, 12:29

НАК "Нафтогаз України" опублікувала аудовану консолідовану звітність за 2008 рік, згідно з якою виручка компанії зросла на 75% до 53,1 млрд. гривень, чистий збиток за підсумками року склав 2 млрд. гривень.

На думку аналітика інвесткомпанії Astrum Investment Management Сергія Фурси, опублікована фінансова звітність не несе в собі будь-яких сюрпризів.

"Зростання виручки на 75% в 2008 році було забезпечене зростанням ринкової частки і підвищенням вартості імпортного палива на 38%. У 2008 році "Нафтогаз" збільшив свою частку на внутрішньому ринку України, в тому числі повернувши контроль над більшою частиною високоприбуткового сегмента промислових підприємств", - зазначив він.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Реклама:

За словами експерта, після того, як "УкрГазЕнерго" було відсторонено від внутрішнього ринку, конкуренцію в цьому сегменті "Нафтогазу" становив лише "Газпромзбут Україна".

Ще одним фактором росту були державні дотації Нафтогазу, обсяг яких склав 6,7 млрд. гривень.

"У той же час обмеження зростання внутрішніх цін на газ для комунального сектору та населення призвело до різкого зниження валової рентабельності "Нафтогазу" з 15,4% в 2007 році до 7,9% в 2008 році. Падіння рентабельності і девальвація гривні, яка коштувала "Нафтогазу" 8 , 7 млрд. гривень, стали основними причинами збитковості компанії за підсумками 2008 рік", - зазначив Фурса.

"EBITDA "Нафтогазу" склала 6,7 млрд. гривень, збільшившись на 12% по відношенню до попереднього року. Боргове навантаження значно зросло у зв'язку із залученням кредитних коштів у державних банків у грудні 2008 року на закачування газу в підземні сховища. У результаті чистий борг Нафтогазу виріс більш ніж на 150% - до 33,7 млрд. гривень, відношення чистого боргу до EBITDA склало 5,0. Зовнішній борг на кінець 2008 року становить до 1,6 млрд. доларів, або 35% фінансових зобов'язань емітента. Таким чином, фінансова стабільність Нафтогазу в 2008 році значно погіршилася", - додав він.

За словами Фурси, публікація аудійованої звітності, судячи з усього, випереджає пропозицію компанії про реструктуризацію єврооблігацій на загальну суму 500 млн. доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!