На Херсонському машзаводі не хочуть націоналізації

Понеділок, 27 липня 2009, 10:48

Заява прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо націоналізації "Херсонського машинобудівного заводу" (ХМЗ), виглядає як чистий популізм і урядове рейдерство.

Про це ідеться у відкритому листі голови правління ХМЗ Олександра Олійника до Юлії Тимошенко.

"Головним Вашим аргументом є те, що повернення у державну власність - єдиний спосіб допомогти підприємству. Так, дійсно, воно потребує державної підтримки, за якою неодноразово зверталось, зокрема особисто до Вас", - ідеться у листі.

"Колектив заводу не один день простояв під стінами Уряду, проте ані Ви, ані Міністр АПК, так і не вислухали проблеми працівників. Укриваючись за стінами будівлі Кабміну, Ви продовжували "годувати" нас обіцянками, на практиці ігноруючи проблеми не лише нашого підприємства, але і всієї галузі", - підкреслює Олійник.

Реклама:

За його словами, згідно з розпорядженням Кабінету міністрів від 18 березня 2009 року на закупівлю зернозбиральних комбайнів "Славутич", що виготовляються на "Херсонському машинобудівельному заводі", мало бути виділено 146 мільйонів гривень.

"У відповідь на це ми запустили виробництво для виконання держзамовлення, але грошей так і не побачили. Більше того, Ви звинуватили нас у нецільовому використанні коштів. Але для того, щоб витратити гроші не за призначенням, їх, принаймні, потрібно спочатку отримати", - підкреслює голова правліня ХМЗ.

Олійник звертає увагу прем'єра на те, що "Херсонський машинобудівний завод" придбано у приватної компанії, а не у держави.

"І з морально-етичної, і з юридичної точки зору я маю зобов'язання, в першу чергу, перед своїм трудовим колективом. На сьогоднішній день підприємство працює без перебоїв і не має боргів по виплаті зарплатні, на відміну від інших підприємств міста Херсона та України", - підкреслює він.

За словами Олійника, замість підтримки уряд та міністерство АПК банально заважають заводу працювати, втягуючи в свої політичні ігри.

Держава ухиляється від налагодження партнерських відносин з виробниками сільськогосподарської техніки. Саме тому підприємства галузі майже знищено.

"Натомість в інших країнах сільгоспвиробники отримують усебічну підтримку. Наприклад, в Росії підприємство "Ростсельмаш", завдяки державним дотаціям, працює на повну потужність, аналогічна ситуація на Білоруському "Гомельсільмаші", - зазначає він.

"Ваше невиправдане втручання в життєдіяльність ХМЗ призводить до стагнації не лише нашого виробництва, але і всієї галузі! Адже з роботою нашого заводу пов'язана діяльність десятків підприємств, на яких працює більше 20 тисяч чоловік", - підсумовує Олійник.

Як повідомлялося, Фонд державного майна за дорученням прем'єр-міністра Юлії Тимошенко вивчає можливість повернення ТОВ "Херсонський машинобудівний завод" у державну власність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!