Україна схвально оцінює підписання угоди по Nabucco

Вівторок, 14 липня 2009, 15:19

Підписання угоди щодо реалізації проекту Nabucco призведе до геополітичних зрушень у регіоні та дозволить диверсифікувати маршрути постачання не лише для споживачів, а й для постачальників енергоресурсів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби президента.

13 липня 2009 року в Анкарі Австрія, Болгарія, Румунія, Туреччина та Угорщина підписали Міжурядову угоду з реалізації проекту Nabucco.

Угода засвідчує послідовність та серйозність намірів ЄС сприяти кооперації країн цих регіонів на підставі міжнародних норм та стандартів.

Реклама:

Саме тому Україна як держава-ініціатор створення Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору, в основі концепції якого покладено принцип диверсифікації шляхів і джерел енергопостачання та сприяння вільному транзиту енергоносіїв, схвально оцінює підписання міжурядової угоди з будівництва газопроводу, зазначається в повідомленні.

В умовах зростання обсягів споживання газу Nabucco покращить доступ європейських країн, у тому числі України, до газових ресурсів Каспійського регіону. Тому Україна заявляє про свою зацікавленість брати участь у реалізації проекту Nabucco на всіх його етапах - від проектування до експлуатації.

В повідомленні наголошується, що реалізація цього проекту, і зокрема, участь у ньому України сприятиме економічному та політичному розвитку країн Каспійсько-Чорноморського регіону та зміцненню їх співробітництва з Євросоюзом.

Прес-служба президента підкреслює, що Nabucco суттєво змінить регіональну інфраструктуру транспортування енергоносіїв.

Будівництво нової "газової артерії" зробить процес постачання газу в Європу більш прозорим, створить конкурентне середовище на європейському ринку газу та зніме штучно привнесену у процес торгівлі газом політичну складову, а також сприятиме виробленню принципово нових підходів у відносинах між постачальниками, транзитерами та споживачами, - йдеться в повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!