Мінекономіки відлякує інвесторів від шельфу Чорного моря?

Четвер, 21 травня 2009, 20:15

Мінекономіки може відлякати потенційних іноземних інвесторів від освоєння континентального шельфу Чорного моря на території України.

Так вважають в компанії Vanсo International Ltd., повідомляє агентство "ЛігаБізнесінформ" з посиланням на прес-службу компанії.

У компанії відзначає, що обмеження ділянок для розробки і видобутку вуглеводнів на значних глибинах Чорного моря до максимальних 1 000 кв. км створює бар'єр для таких необхідних іноземних інвестицій в нафтогазову галузь України.

Розробка і видобуток вуглеводнів на морських глибинах є дорогим і ризикованим процесом.

"Вартість буріння однієї свердловини на глибині 2 000 м складе близько 70 мільйонів доларів. Слід пам'ятати, що на відміну від інших країн, де видобуток вуглеводнів ведеться вже протягом багатьох років, в глибинах українського континентального шельфу Чорного моря ще не пробурено жодної свердловини", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що навряд чи якийсь іноземний інвестор погодиться при таких обмеженнях інвестувати в освоєння глибоководної частини континентального шельфу Чорного моря.

"Якщо дані поправки Міністерства економіки таки будуть прийняті, то замість залучення вкрай необхідних інвестицій в нафтогазову галузь України уряд може наглухо закрити перед ними двері на роки вперед", - заявив президент Vanсo International Ltd. Джим Баун.

Компанія підтвердила свою готовність до переговорів з Кабінетом міністрів щодо мирного врегулювання спору в рамках Угоди про розподіл продукції (УРП), яка буде здобуватися в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

2006 року Vanсo International Ltd. виграла перший відкритий конкурс і уклала в жовтні 2007 року з Кабінетом міністрів про розділ продукції (УРП) на Прикерченській ділянці надр континентального шельфу Чорного моря.

17 липня 2008 року компанія почала арбітражний процес проти України відповідно до вимог Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (Швеція) щодо конфлікту по УРП.

25 квітня 2008 року Мінприроди анулював ліцензію компанії Vanсo International Ltd. на користування надрами. 21 травня 2008 року Кабінет міністрів прийняв рішення про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

18 червня 2008 року президент України своїм указом "Про зупинення дії розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 травня 2008 року N 740-р" зупинив рішення уряду про односторонній вихід з угоди з компанією Vanco про розподіл продукції.

У свою чергу, в лютому 2009 року Конституційний Суд відновив рішення Кабінету Міністрів про припинення угоди з компанією Vanco International про розподіл вуглеводнів Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: